Αρχισε η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία

Αρχισε η «δίκη της χρονιάς» στην Ισπανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η «δίκη της χρονιάς», όπως τη χαρακτήρισαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, άνοιξε χθες την αυλαία της στην Ισπανία, καθώς πρώην βουλευτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Τριάντα επτά πρώην βουλευτές αναμένεται να δικαστούν, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην ταμίες του κόμματος, με προεξάρχοντα τον Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος κατηγορείται για συσσώρευση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Λαϊκό Κόμμα επωφελήθηκε από χρηματικά ποσά που εξασφάλισαν παρανόμως οι βουλευτές του, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζει ως κόμμα τις ίδιες ποινικές διώξεις με τους 37 κατηγορουμένους.

Η υπόθεση επονομάστηκε δίκη «Γκούρτελ», τίτλος που προέρχεται από τη γερμανική μετάφραση του επωνύμου του ανθρώπου που πιθανολογείται ότι είναι ο εγκέφαλος του συγκεκριμένου δικτύου διαφθοράς που εισχώρησε σε κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πιθανολογούμενος εγκέφαλος του κυκλώματος, Φρανσίσκο Κορέα, ο επιχειρηματίας που επιθυμεί να τον αποκαλούν «Δον Βίτο» αναφερόμενος στον ρόλο που ενσάρκωσε ο Μάρλον Μπράντο στην κινηματογραφική ταινία «Ο Νονός», κατηγορείται για πλήθος δωροδοκιών βουλευτών και συμβούλων του Λαϊκού Κόμματος από το 1999 μέχρι το 2005. Σε αντάλλαγμα, οι εταιρείες του ιδίου ή φίλων του δέχονταν συμβόλαια για δημόσια έργα ή οργάνωση εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στη Βαλένθια το 2006.

Ενας εκ των κατηγορουμένων που προσήλθαν στο δικαστήριο την Τρίτη, ο Χοσέ Λουίς Πένας, πρώην σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος, μαγνητοφώνησε κρυφά ορισμένες συνομιλίες με τον Κορέα και άλλους κατηγορουμένους, με το υλικό αυτό να περιλαμβάνεται σε μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου και να μπορεί να λειτουργήσει ως ελαφρυντικός παράγοντας, εφόσον ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κριθεί ένοχος.

Επιπλέον, πέρυσι η ειδησεογραφική ιστοσελίδα eldiario.es δημοσίευσε ομολογία του Κορέα, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες του παρείχαν μερίδιο της τάξεως του 2% ή 3% της αξίας των συμβολαίων δημοσίων έργων που είχαν εξασφαλίσει, το οποίο στη συνέχεια παρείχε «σε μετρητά» στον Μπαρθένας, αφού πρώτα κρατούσε το ποσό που του αναλογούσε. Εχοντας ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών χρόνων από το 2009 μέχρι το 2012, ο Κορέα απειλεί σήμερα να βγάλει στη φόρα «όλα όσα γνωρίζει» για την υπόθεση.

Η υπόθεση έχει ήδη πλήξει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όπως την πρώην υπουργό Υγείας Αννα Μάτο, η οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση το 2014, και τον δικαστή Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, ο οποίος το 2012 απομακρύνθηκε για έντεκα χρόνια από το δικαστικό σώμα.

Η Μάτο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των ατασθαλιών του πρώην συζύγου της, ο οποίος ως δήμαρχος της Ποθουέλο ντε Αλαρκόν από το 2003 μέχρι το 2009 καταχράστηκε σημαντικά ποσά δημοσίου χρήματος.

Με τη σειρά του, ο Γκαρθόν, ο οποίος διέταξε τις πρώτες κρατήσεις για την υπόθεση το 2009, παύθηκε από το δικαστικό σώμα όταν κρίθηκε ένοχος για οργάνωση παράνομων ηχογραφήσεων των συνομιλιών των κατηγορουμένων με τους δικηγόρους τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή