ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίσταση στην πτώση από τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων προχωρούν οι τράπεζες λόγω των χαμηλών αποδόσεων στις αγορές χρήματος και της φθηνότερης χρηματοδότησης που εξασφάλισαν με την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Ηδη, μετά την επαναφορά του waiver, που έκανε δεκτά τα ελληνικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ως εγγυήσεις, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων μειώθηκε κατά περίπου 0,05 ποσοστιαίες μονάδες. Το κλείσιμο της ψαλίδας προήλθε κυρίως από μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, καθώς στις καταθέσεις οι μεταβολές ήταν οριακές.

Η Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων συγκεκριμένων λογαριασμών κατά 0,03%, σε μεσοσταθμική βάση, από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,42, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε. Εξαίρεση αποτελούν τα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη τα οποία κινούνται ανοδικά. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,54 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,59 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Στις καταθέσεις το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,87%. Μέχρι το τέλος του έτους, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας αναμένεται να υποχωρήσει οριακά κάτω από το 0,8%.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε μείωση τον Αύγουστο κατά 5 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 5,83%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 7,35%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ