Η πτώση της στερλίνας ακριβαίνει τα εισαγόμενα προϊόντα στη Βρετανία

Η πτώση της στερλίνας ακριβαίνει τα εισαγόμενα προϊόντα στη Βρετανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβότερα θα είναι τα εισαγόμενα προϊόντα στη Βρετανία από την πτώση της στερλίνας στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, με την Αpple να προχωρεί στην αύξηση της τιμής του νέου iPhone κατά 60 λίρες. Είναι άγνωστο πόσο μεγάλη θα είναι η επίδραση στην κατανάλωση από την αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, προκαλώντας φόβο για μείωση των καταναλωτικών δαπανών ύστερα από μια πενταετία με σταθερή άνοδο. Αναλυτές αναρωτιούνται πότε θα μιμηθούν οι υπόλοιπες εταιρείες την Apple, σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μίλικεν του Reuters.

Η ανατίμηση του νέου iPhone, όταν κυκλοφόρησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, εν συγκρίσει με το προηγούμενο μοντέλο, φθάνει το 11% στη Βρετανία. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι. Στο 11% υπολογίζεται, εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέσα στην εβδομάδα έχει ενταθεί η πτώση της στερλίνας και έχει διολισθήσει στο χαμηλό 31ετίας, δημιουργώντας ερωτήματα για την πορεία της κατανάλωσης σε μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης. Η μεγάλη πτώση της στερλίνας τα τελευταία 24ωρα αποδίδεται σε πληροφορίες που θέλουν τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην επιδιώκει ευνοϊκή μεταχείριση των βρετανικών τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν υποψιαστεί τυχόν συνέπειες στην κατανάλωση λόγω της αύξησης των τιμών στις εισαγωγές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Reuters.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως η ενίσχυση του πληθωρισμού μαζί με την αύξηση της ανεργίας και τον βραδύτερο ρυθμό στην άνοδο των μισθών μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών από τα νοικοκυριά κατά 1%. Ακόμη και πριν από το επίμαχο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξανόταν με βραδύτερο ρυθμό και οι αποταμιεύσεις είχαν υποχωρήσει λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. «Γνωρίζουμε πως επίκειται σοκ στον πληθωρισμό από την ανατίμηση της στερλίνας, οπότε φαίνεται ότι θα είναι ήπια η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων το 2017», σχολίασε ο Σάμουελ Τομπς, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Η Associated British Foods, η οποία ελέγχει την αλυσίδα ειδών ρουχισμού Primark, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να απορροφήσει την αύξηση του κόστους των εισαγωγών μέσω των περιθωρίων κέρδους, προκειμένου να παραμείνουν τα προϊόντα ανταγωνιστικά. Αντίθετα, η αλυσίδα ειδών ρουχισμού Next θα αυξήσει τις τιμές από την άνοιξη του 2017, οπότε θα έχουν λήξει οι θέσεις αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή