Νίκος Κοτζιάς: «Τρελαμένοι όσοι θέτουν ζήτημα τσάμικου»

Νίκος Κοτζιάς: «Τρελαμένοι όσοι θέτουν ζήτημα τσάμικου»

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha 989 για όσα συμβαίνουν στην γειτονική Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί όταν οι δυτικοί δεν ξέρουν ποιον να υποστηρίξουν, υπάρχει η ανησυχία να έχουμε πιέσεις επί ελληνικών δικαίων και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Εξέφρασε δε, την άποψη ότι «δεν οδήγησε αυτή η νευρικότητα και οι ελίτ πουθενά την Τουρκία. Είναι σχετικά απομονωμένη και έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία. Έχει τα γνωστά ιστορικά προβλήματα και έχει να αντιμετωπίσει στη Συρία έναν πόλεμο και έτσι ο καλύτερος γείτονας που έχουν είναι η Ελλάδα. Μερίδες τουρκικών ελίτ πιστεύουν ακράδαντα ότι το πραξικόπημα των τελευταίων εβδομάδων που εκδηλώθηκε, δεν είναι απλώς ένα πραξικόπημα υπό τον Γκιουλέν αλλά ότι συμμετείχαν και τμήματα μυστικών υπηρεσιών. Με βάση αυτό θέλουν να δημιουργήσουν τύψεις σε χώρες που κατηγορούν ότι εμπλέκονται με μυστικές υπηρεσίες στο πραξικόπημα και να απαιτήσουν κέρδη στο συριακό».

Όσον αφορά την ανάλυση του εσωτερικού της Τουρκίας είπε πως πρόκειται«για μια χώρα με πάρα πολλές αντιθέσεις και οι ερμηνείες «μαύρο-άσπρο» δεν είναι ορθό να εφαρμόζονται» και πρόσθεσε πως «είμαστε ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχουν, αρκεί να πάψουν οι αναθεωρητισμοί. Είχαμε φροντίδα εξαρχής να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε είδους πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό».

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις: «Να υπογραμμίσουμε την πολιτική μας αρχών και αξιών, ότι πρέπει να εξευρωπαϊστεί (η Τουρκία) και να αποδεχτεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα του δικαίου θαλάσσης, όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ταυτόχρονα, διατηρούμε όλα τα κανάλια μας ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα για να μην υπάρξουν παρανοήσεις μόνο λύσεις. Σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός π.χ, έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση και οικονομική ανάπτυξη που βοηθάει την οικονομία συνολικά, όπως είναι τα μεγάλα σχέδια, έναν συρμό π.χ που θα ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη και μπορεί να φτάσει και μέχρι την Ηγουμενίτσα, για τις γραμμές φέρυ μπόουτ ανάμεσα σε Σμύρνη και Θεσσαλονίκη, έχουμε θετικά βήματα αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι «δεν τους παίρνει» να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια».

Προσφυγικό

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι και η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να υλοποιήσουν τη συμφωνία για το προσφυγικό: «Η φροντίδα μας είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία και να διατηρηθεί η εφαρμογή της. Όπως έχουν δείξει οι αριθμοί, τα αποτελέσματά της είναι θετικά, από 7.000 την ημέρα, έχουμε 50-100 πρόσφυγες. Φροντίζουμε και η Τουρκία και η ΕΕ να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που προαναγγέλλει ότι το ξανασκέφτεται το ζήτημα, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δεν την ήθελαν τη συμφωνία είτε έκαναν αυτή τη συμφωνία σκεπτόμενοι ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ή ήταν χώρες που πίστευαν ότι η συμφωνία ήταν απλά στο χαρτί. Η Ελλάδα παλεύει και προσπαθεί η συμφωνία να υλοποιηθεί και από τις 2 πλευρές.Κάποιοι έχουν κρατήσει καλή συμπεριφορά μέχρι τώρα. Αυτό που παλεύουμε είναι να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό στην τομή του. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο στη Συρία. Δεν έχουμε όμως, δυστυχώς, ακόμα ισχυρά αντιπολεμικά κινήματα, που να επιβάλουν την ειρήνη στη Συρία. Δεύτερον, εδώ και 1,5 χρόνο πάλευα και με επιτυχία τελικά, να αποτρέψω να κόβονται τα λεφτά προς την Ιορδανία και τον Λίβανο, που έχουν πρόσφυγες που φτάνουν πολύ παραπάνω από την Τουρκία, δηλ. τα 3,5 εκατ. και τους κόπηκαν από τον ΟΗΕ και την ΕΕ τα χρήματα.

Σήμερα ευτυχώς έχουμε συμφωνήσει στα πλαίσια της ΕΕ και συμφώνησε και ο ΟΗΕ να ξαναδοθούν χρήματα και μεγάλα κονδύλια ώστε να κρατηθούν οι πρόσφυγες προς τις γειτονικές προς την Συρία χώρες και να μην μετακινούνται προς την Ευρώπη.

Το προσφυγικό δεν είναι μόνο ένα ζήτημα Τουρκίας, Ευρώπης και διατουρκικών σχέσεων, είναι ένα σύνθετο διεθνές πρόβλημα που και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορθή κατανομή των προσφύγων από την ΕΕ και δημιουργικά», είπε χαρακτηριστικά.

Aνησυχία για την ακροδεξιά 

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την αύξηση της ακροδεξιάς «πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπήρξε μια αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της ΕΕ. Άρχισαν να εμφανίζονται από το ‘10 οι εθνικιστικές τάσεις και μέσα σε κυβερνήσεις που οδηγούσαν στον κατακερματισμό της Ευρώπης, που δεν συντελούσαν στην ενιαία εφαρμογή αποφάσεων και μετακινήθηκε η προπαγάνδα τους από μια κριτική σε πολιτικές και πρόσωπα, σε μια κριτική κρατών και λαών.

Και άρχισαν να αποδίδουν αρνητικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας και στο σύνολο των ελλήνων πολιτών. Δημιούργησε, δηλαδή, ρατσισμό. Αυτή η μετακίνηση άνοιξε τις πόρτες σε προπαγανδιστικές φρασεολογίες και ακροδεξιά συνθήματα. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης έδωσε την ευκαιρία ανάπτυξης των ακροδεξιών».

Για Σκόπια – Αλβανία

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες ο κος Κοτζιάς είπε πως «εμείς σαν Ελλάδα και ως κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και έχουμε κατευνάσει τα πνεύματα με τα Σκόπια. Στην Αλβανία πρότεινα με non paper να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία πεντηκονταετία. Μου έκαναν μια αντιπρόταση, στην οποία περιλαμβάνουν και το Τσάμικο. Τους είπαμε ότι δεν είναι αντικείμενο συζήτησης και ότι είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Τα ΜΜΕ του ακραίου φιλελευθερισμού λένε ότι συζητάμε το Τσάμικο. Δεν μπορούν να μας κατηγορούν γι’ αυτό, από τη στιγμή που δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

Για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Με αφορμή την ανακοίνωση της κίνησης «Πράττω» εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Κοτζιάς εξήγησε πως «είμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των βασικών θεμελιακών δικτύων, που πρέπει να παράγουν δημόσια αγαθά. Όπως το νερό».

Χαρακτήρισε βαθιά άδικη την επίθεση στον Νίκο Τόσκα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι επιτίθενται στον Τόσκα, που κάνει καλά το έργο του. Ο υπουργός έλυσε το ζήτημα των κατασκηνώσεων στα σύνορά μας, στην Ειδομένη μετέφερε 17 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να ανοίξει ρουθούνικαι ακόμα ξήλωσε την αλβανική μαφία στο κέντρο της Αθήνας και το πέρασαν «στα ψιλά». Είναι εντυπωσιακό πώς μας φέρονται τα κανάλια, εκτός από τονAlpha. Στη Ρόδο 6 ευρωπαϊκά κράτη συναντήθηκαν με 6 αραβικά κράτη και δεν ακούστηκε ούτε ως τελευταία είδηση. Αφού δεν λένε κουβέντα, μετά λένε ότι δεν κάνουμε τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή