ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανιταρόπιτα με φρέσκα και ξερά μανιτάρια

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ

Φωτογραφία: JESSICA MORFIS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μανιτάρια, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Συνταγές, Ορεκτικά

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 1 ώρα + 15΄

Ολη η Μακεδονία φημίζεται για τα μανιτάρια της και κυρίως τα Γρεβενά και η Χαλκιδική. Οι γηραιότεροι με αυτά επιβίωσαν από πείνα και κακουχίες και οι νεότεροι τα παρασκευάζουν με χίλιους δυο τρόπους. Στην πίτα αυτή δεν υπάρχουν αυγά και τυρί και τα μανιτάρια, με τη γαιώδη γεύση τους και το ιδιαίτερο άρωμα, κυριαρχούν. Μια αυθεντική μανιταρόπιτα μόνο με μανιτάρια!

Υλικά (για ταψί 36 εκ.)

  • 6 έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας και ζυμωμένα με ελαιόλαδο)
  • 1 κιλό ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.ά.), καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 30 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα (μουλιασμένα σε 80 ml νερό για 15 λεπτά και καλά στραγγισμένα. Αποξηραμένα μανιτάρια βρίσκουμε συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 80 ml ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον (για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων)
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπίπερο και το δεντρολίβανο και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν.

Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετριάζουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα 3 από τα φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).

Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω.

Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ