ΚΟΣΜΟΣ

Στους Σοβάζ, Στόνταρτ και Φερίνγκα για τον σχεδιασμό νανοσυσκευών το Νομπέλ Χημείας

AFP,REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νομπέλ Χημείας για «τον σχεδιασμό και τη σύνθεση μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών οι νικητές «ανέπτυξαν μόρια με ελεγχόμενες κινήσεις που μπορούν να επιτελέσουν κάποια εργασία όταν προστίθεται ενέργεια».

«Ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο που ήταν ο ηλεκτρικός κινητήρας στη δεκαετία του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να ξέρουν πως αυτό θα οδηγήσει στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ», προσθέτει. Σε κάποια στιγμή οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», προσθέτει η επιτροπή.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Νομπέλ που απονέμεται μετά από αυτά της Ιατρικής και της Φυσικής τα οποία ανακοινώθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ