Εως τις 15 Οκτωβρίου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για ΑΔΜΗΕ

Εως τις 15 Οκτωβρίου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για ΑΔΜΗΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, ο χρόνος ωστόσο έναρξης του σχετικού διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθεί ο τρέχων διαγωνισμός για τη διάθεση του 24% του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) σε στρατηγικό επενδυτή, που διενεργεί η ΔΕΗ.

Το χρονοδιάγραμμα του σχετικού νόμου προβλέπει ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το τέλος του έτους, στόχος που, όπως κρίνουν παράγοντες που εμπλέκονται στον διαγωνισμό, δύσκολα θα επιτευχθεί. Σήμερα ολοκληρώνεται η λειτουργία του data room, το οποίο επισκέφτηκαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να πάρουν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να επιδιώκει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 15 Οκτωβρίου. Σε αυτήν τη φάση, από τις διαπιστώσεις που κάνουν εμπλεκόμενοι στη διαδικασία του διαγωνισμού, η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ της κινεζικής State Grid και της ιταλικής Terna, καθώς το ενδιαφέρον της γαλλικής RTE κρίνεται υποτονικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Terna, η οποία βλέπει τον ΑΔΜΗΕ ως μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού επέκτασης στην αγορά των Βαλκανίων, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης fund προκειμένου να καταφέρει να «χτυπήσει» τα ισχυρά κινεζικά κεφάλαια της State Grid. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις 15 Οκτωβρίου θα κριθεί από το κατά πόσον σε αυτό το διάστημα θα έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα με τους πιστωτές. Οι τράπεζες δεν έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράψει ακόμη το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αναμένοντας το μπίζνες πλαν της εταιρείας. Οι ανησυχίες των τραπεζών συνδέονται με τον βαθμό αδυναμίας ανταπόκρισης τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ των δανείων που έχουν δοθεί μετά τις αλλαγές που θα επιφέρει η απόσχιση της θυγατρικής από τη μητρική εταιρεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ οι τράπεζες είχαν συνδέσει την έγκρισή τους με την είσπραξη του 10% του τιμήματος που θα εισέπραττε η ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή