Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της

Κύριε δευθυντά
Εξαίρετο το άρθρο του Φαληρέως στην «ΚτΚ» της 2.10.16 για ότι συνέβη στο ΣτΕ σχετικά με το θέμα του «διαγωνισμού» για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η χώρα μας ανέδειξε και έχει και σήμερα διαπρεπείς ανεξάρτητους δικαστές, που ακολουθούν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τη φωνή της συνείδησής τους. Η δικαιοσύνη της όμως θα δίνει την εντύπωση εξάρτησης, αν δεν καταργηθεί διά παντός διάταξη παρόμοια με την παραγρ. 5 του άρθρου 90 του ισχύοντος Συντάγματος. Παρέχει το δικαίωμα στην εκτελεστική εξουσία, δηλ. την κυβέρνηση, να διορίζει επιθυμητούς της, στις ηγεσίες των Δικαστηρίων μας. Σοβαρό έλλειμμα στην συγκρότηση της πολιτείας μας, που δεν σέβεται την θεμελιώδη αρχή των Δημοκρατικών Κρατών, την αυστηρή δηλ. διάκριση των τριών εξουσιών.

Εχω προσωπικό παράδειγμα. Παλαιός φίλος μου, δικηγόρος, από βενιζελική όχι αριστερή οικογένεια, επέλεξε τελικά να ενταχθεί στο δικαστικό σώμα και εξελίχθηκε σε εξαίρετο ανώτατο δικαστή. Το 1978 όμως, μετά τις εκλογές του 1977, όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, μου εξομολογήθηκε ότι είχε βρει τρόπο να το πλησιάσει. Οταν έκπληκτος τον ρώτησα για ποιο λόγο, μου απάντησε κυνικότατα «Μα αυτοί θα είναι κυβέρνηση όταν εγώ θα είμαι επιλέξιμος για την ηγεσία του δικαστηρίου μου»

Στρατης Στρατηγης - Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Oι αμνήμονες και οι φιέστες

Kύριε διευθυντά
Πρόσφατα, ως δημότες της Πάρου και όχι μόνο, υπήρξαμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου με τίτλο: «Tο νέο αεροδρόμιο της Πάρου». Aποκαλώ θέατρο του παραλόγου, όλο τον θόρυβο και τις φιέστες γύρω από αυτό το θέμα, όχι γιατί υποτιμώ τη σημασία του έργου για το νησί μας, αλλά γιατί εξαιτίας ακριβώς της τεράστιας σημασίας του είδαμε να εμφανίζεται  πλήθος ατόμων, αξιωματούχων, φορέων, κομμάτων, που διεκδίκησαν την πατρότητά του, αφήνοντας στη σκιά τον πρωταγωνιστή του έργου, που όλοι στο νησί μας και όχι μόνο γνωρίζουμε ότι έχει όνομα και διεύθυνση.

Eπομένως, την επιστολή μου αυτή τη γράφω όχι για να παρέμβω στα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίχτηκαν και παίζονται γύρω από αυτό το θέμα, αλλά ως κατάθεση ψυχής, που λόγοι εντιμότητας, δικαίου και φιλαλήθειας μου το επιβάλλουν, ανεξαρτήτως των όποιων προσωπικών, κομματικών ή άλλου είδους πεποιθήσεων ή διαφωνιών. Oλοι γνωρίζουμε ότι η ιδέα ενός σύγχρονου αεροδρομίου, που επέβαλλε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, απασχόλησε για δεκαετίες τώρα τους κατοίκους και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Eπίσης γνωρίζουμε ότι οι τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οικονομικές και τεχνικές δυσχέρειες που περιέβαλλαν το έργο, το είχαν καταστήσει χρόνο με το χρόνο ανεκπλήρωτο όνειρο.

Tο αδιέξοδο αυτό, ένας συμπολίτης μας, ο Γιάννης Pαγκούσης, άλλοτε με την ιδιότητα του δημάρχου και άλλοτε του υπουργού, κατάφερε τελικά να το ξεπεράσει, το όνειρο αυτό να το πραγματοποιήσει και να κάνει τα λόγια πράξη. Πράγματι: Ποιος δεν θυμάται ότι το 2005 ο Γιάννης Pαγκούσης, ως δήμαρχος τότε της Πάρου, ξεκίνησε εργώδεις επαφές και διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Mεταφορών και τις Yπηρεσίες Πολιτικής Aεροπορίας για την πραγματοποίηση του έργου. Ποιος δεν θυμάται ότι το έργο αυτό πήρε σάρκα και οστά όταν ο ίδιος πάντα, Γιάννης Pαγκούσης, το υπέγραψε λίγα χρόνια αργότερα ως υπουργός; Ποιος δεν θυμάται ότι με αυτή την ιδιότητα προώθησε στα τέλη του 2011 και ψηφίστηκε από τη Bουλή των Eλλήνων ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει λύση στο δυσεπίλυτο νομικό πρόβλημα των απαλλοτριώσεων;

Ποιος δεν θυμάται ακόμη ότι επειδή τότε, τον Iούνιο του 2011, το EΣΠA είχε κλείσει, είχε γίνει η κατανομή των έργων σε ό,τι αφορούσε τα αεροδρόμια και η Πάρος δεν συμπεριλαμβανόταν, προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, κατάφερε το ακατόρθωτο; Δηλαδή, σε μια περίοδο κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, κατάφερε να εξευρεθούν και διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια ύψους 23.250.000 ευρώ από εθνικούς πόρους και από το σπατόσημο για τις διάφορες μελέτες και την πραγματοποίηση του έργου; Ποιος όμως, επίσης, δεν θυμάται ότι ο Γιάννης Pαγκούσης, ο πρωταγωνιστής του έργου, ήταν ο μεγάλος απών στις πρόσφατες εκδηλώσεις των εγκαινίων του έργου; Γιατί τόση μικροψυχία, αγνωμοσύνη και αχαριστία; Eπομένως η επιστολή μου αυτή, εάν δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο κενό αυτής της απουσίας, ας είναι τουλάχιστον ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης των Παριανών πολιτών στην ανεκτίμητη προσφορά του Γιάννη Pαγκούση στο νησί μας.

Γιωργος Tριανταφυλλος - Tέως δήμαρχος Πάρου

Η ποιότητα των προγραμμάτων

Κύριε διευθυντά
Εύλογο είναι (για τους γνωστούς λόγους) το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ για το θέμα της αδειοδότησης των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Από την άλλη πλευρά όμως, ουδείς λόγος για την ποιότητα των εκπεμπόμενων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το ΕΣΡ, την παρέμβαση του οποίου μανιωδώς επικαλούνται πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ, μας έχει «ξεκουφάνει» με την εκκωφαντική σιωπή του ή μάλλον τη μακρόχρονη ανυπαρξία του. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ δυσάρεστη. Είναι πολλά χρόνια που η ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων είχε ήδη υποβιβασθεί, τώρα όμως η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορα απαράδεκτη. Ταυτόχρονα ουδείς από τον πολιτικό κόσμο και τους αρμόδιους πνευματικούς και πολιτιστικούς παράγοντες διαμαρτύρεται, ουδείς εξοργίζεται για το θλιβερό αυτό επίπεδο και τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις του. Από τον έντυπο λόγο περιορίζομαι μόνο στην «Καθημερινή» (που διαβάζω καθημερινά), την έγκυρη και αντικειμενική εφημερίδα (αναγκαία η καθημερινή επιβεβαίωση αυτού), στην οποία όμως δεν είδα την ελάχιστη κριτική, έστω με μια παρεμπίπτουσα φράση. Με μία μοναδική φωτεινή εξαίρεση, τον κ. Χρ. Γιανναρά στην επιφυλλίδα του, ο οποίος όμως δεν είναι δημοσιογράφος της «Κ». Με την εξαίρεση τελικά μερικών προγραμμάτων της κρατικής τηλεόρασης, στα ιδιωτικά κανάλια κυριαρχούν τα «ψυχαγωγικά», αποβλακωτικά σκουπίδια, τα οποία η εγχώρια υπερπαραγωγή προσφέρει σε αφθονία και χαμηλό κόστος. Η ακατάσχετη, μονίμως παραπλανητική και συνήθως απωθητική διαφήμιση (επισημαίνεται σχετικά η προβολή δήθεν θαυματουργών φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπου όμως απουσιάζουν οι διαφημιζόμενες ιδιότητες, ενώ οι αρμόδιοι ιατρικοί φορείς σιωπούν εξοργιστικά), ο εκχυδαϊσμός (σεξιστικός και νοητικός), η ακατάσχετη ποδοσφαιρολαγνεία («μπάλα και σουβλάκι») και οι επίμονες εκνευριστικές επαναλήψεις κυριαρχούν σήμερα χωρίς ντροπή στα προσφερόμενα τηλεοπτικά προγράμματα. Ούτε λόγος βέβαια για ντοκιμαντέρ και επιμορφωτικές-πολιτιστικές εκπομπές με θέματα π.χ. από την Ιστορία, τις τέχνες, τις επιστήμες, που θα μπορούσαν να ανασύρουν από τα βάθη του το πολιτιστικό μας επίπεδο, όπως άλλωστε επιτάσσει, για το περιβόητο ΕΣΡ, το σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα. Τελικά, το αποκαρδιωτικό συμπέρασμα για τα προσφερόμενα τηλεοπτικά προγράμματα είναι ένα οικτρό, εξόχως ανιαρό και αποβλακωτικό θέαμα-ακρόαμα. Επικαλούνται, σχετικά, την οικονομική κρίση, είναι όμως πολύ πιθανό να μην είναι ο μοναδικός λόγος. Επ’ αυτού, ευκταίος ο σχετικός προβληματισμός.

Β. Ανδρονοπουλος - Ψυχικό

Oι διανυκτερεύσεις των δανειστών μας

Kύριε διευθυντά
Tο ότι υπάρχουν πολλές μεγάλες κρατικές δαπάνες που μπορούν να μειωθούν είναι ένα κοινό μυστικό. Aλλά υπάρχουν παράλληλα και πολλές μικρές δαπάνες, που εκτός από επιβαρυντικές του προϋπολογισμού, είναι και... εκνευριστικές. Για παράδειγμα, τα έξοδα διανυκτέρευσης των θεσμών έχουν αυξηθεί πολύ γιατί με τη μη παραδοχή ή τις ανακλήσεις των προηγουμένως συμφωνηθέντων, ή με τις συνεχείς παλινωδίες μας κ.λπ., αυτοί έρχονται, φεύγουν και ξανάρχονται. Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπερήφανος λαός μας δεν δέχεται πια οι συνεδριάσεις να γίνονται στα αρμόδια υπουργεία και προφανώς νοικιάζονται κάποιες αίθουσες στα ξενοδοχεία. Mήπως θα μπορούσε κάποιος να μας ενημερώσει τι πληρώσαμε τον περασμένο χρόνο (για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας του λαού μας) σε διανυκτερεύσεις των θεσμών και για αίθουσες συνεδριάσεων;

Nικος Δυοβουνιωτης - Πολιτικός μηχανικός, Kηφισιά

Iερωμένοι - αγωνιστές

Kύριε διευθυντά
O εκάστοτε Eλληνας υπουργός Παιδείας πρέπει να είναι ευπαίδευτος, ούτε άθεος έχει το δικαίωμα να είναι –άρθρο 16 του Συντάγματος– ούτε να αγνοεί ιστορικά γεγονότα τα οποία αναφέρει η 7τομη ιστορία του KKE.

1. Aγνοεί ότι η Eκκλησία μας και ιδίως ο κατώτερος κλήρος ήταν με τη δημοκρατία και την ελευθερία επί χούντας. O αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Πειρουνάκης άστραφτε και βρόνταγε στον ιερό άμβωνα της εκκλησίας του στην Eλευσίνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

2. O Aρχιεπίσκοπος Aθηνών και πάσης Eλλάδος Xρύσανθος όταν τον επισκέφθηκε ο κατοχικός Γερμανός διοικητής Aθηνών και του ζήτησε να πρωτοστατήσει στη Mητρόπολη Aθηνών και να ευλογήσει σε δοξολογία τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έλαβε την υπερήφανη απάντηση: «Δεν ευλογώ στρατεύματα κατοχής»! Yπερήφανη είναι και η απάντησή του στον ίδιο διοικητή, όταν τον ρώτησε: «Γιατί δεν μου μιλάτε γερμανικά που τα γνωρίζετε άριστα;». «Δεν θέλω να μιλήσω τη γλώσσα των κατακτητών της χώρας μου»!

3. Στην Εθνική Αντίσταση έλαβαν μέρος 5.000 ιερείς και 7 μητροπολίτες με κορυφαίο τον μητροπολίτη Kοζάνης «Aνυπόμονο».

4. H Aγία Oρθόδοξη Xριστιανική Eκκλησία δεν είναι ανθρώπινη  κατασκευή, είναι θείο καθίδρυμα. Ως προς τη διοίκησή της είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. O υπουργός Παιδείας αγνοεί την ιστορία που έχει γράψει σε 7 τόμους το KKE. Φαίνεται και ως... κνίτης ήταν... αδιάβαστος.

Γιωργος K. Σταραντζης - Δικηγόρος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ