ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι τέλειες φακές μαγειρεύονται με πράσο και μήλο!

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Φακές, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Πράσα, Μήλα

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Mαγείρεμα: περίπου 50΄

«Από τώρα και στο εξής, έτσι θα φτιάχνουμε τις φακές!» αποφασίσαμε όλοι εν θερμώ, με τις πρώτες μπουκιές στις δοκιμές μας. Φακές τόσο νόστιμες, που και αργότερα, πιο ψύχραιμοι πλέον, πάλι συναινέσαμε ότι έτσι θα τις μαγειρεύουμε !

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 250 γρ. φακές ψιλές
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μέτριο πράσινο μήλο, χοντροτριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με το μήλο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τον κουρκουμά για περίπου 1/2-1 λεπτό και τα αδειάζουμε στις φακές. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με παξιμάδια από χαρούπι, ντοματίνια και φέτα.

Τι πίνουμε Ενα ροζέ από Αγιωργίτικο ή Merlot.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ