Κ. Πουλάκης: «Να μην διεξάγουν δημοσκοπήσεις εταιρίες μη μέλη του ΣΕΔΑ και Παν/μικά Ιδρύματα»

Κ. Πουλάκης: «Να μην διεξάγουν δημοσκοπήσεις εταιρίες μη μέλη του ΣΕΔΑ και Παν/μικά Ιδρύματα»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 έδωσε ο Γ.Γ του ΥΠ.ΕΣ κ. Πουλάκης, σχολιάζοντας το θέμα των δημοσκοπήσεων, που έχει μπει τελευταία στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Πουλάκης τόνισε πως «τα επιστημονικά εργαλεία που είχαν οι εταιρίες ερευνών για να μπορούν να μεταφράζουν ή να προβλέπουν τη θέληση της κοινωνίας έχουν αδυνατίσει πάρα πολύ και πρέπει να αναζητηθούν επιστημονικά , νέοι τρόποι». Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως εξέφρασε την άποψη ότι εκλογές «θα διεξαχθούν το 2019. Εως τότε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα έχουν προσαρμόσει τα επιστημονικά τους εργαλεία»

Αναλυτικά:

Για τις δημοσκοπήσεις

«Στη δήλωσή μου υπενθύμισα στον κ. Θεοδωρικάκο ότι η Public Issue, με στοιχεία που δεν διαψεύσθηκαν διότι είναι πραγματικά , 15 ημέρες πριν από τις εκλογές έδειχνε ,σε έρευνές της, ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ , αλλά και τη ΝΔ να προηγείται με 1,5%. Υπενθύμισα λοιπόν στον κ Θεοδωρικάκο ότι , σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον , όταν υπάρχει εταιρία που δίνει λάθος εκτιμήσεις, δεν θα πρέπει ο ίδιος να πανηγυρίζει και να προσπαθεί να δικαιώσει τη πολιτική Μητσοτάκη του οποίου σύμβουλος είναι τώρα, βασιζόμενος σε εταιρία που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο απέτυχε στις προβλέψεις της.

Δεν θα πρέπει να ανακατεύει την προηγούμενη ιδιότητά του, ως δημοσκόπος, με τη σημερινή του, του συμβούλου του κ Μητσοτάκη. Αυτό αποτελεί δικαίωμά του , αλλά και εγώ έχω το δικαίωμα της κριτικής στις δικές του δηλώσεις.»

Για το ποιος θα κάνει τις έρευνες

« Να μην διεξάγουν έρευνες, εταιρίες που δεν είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ η δεν είναι στο ΕΣΡ η ακόμη και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των οποίων ο τρόπος λειτουργίας ως εταιρίας, ίσως και να έρχεται σε αντίθεση με εκείνον άλλων εταιριών δημοσκοπήσεων. Μια εταιρία δημοσκοπήσεων έχει προσωπικό, τηλεφωνικό κέντρο, επιστημονικά εργαλεία και μετοχικό κεφάλαιο, πολλούς δηλαδή παράγοντες ώστε να συζητήσεις και να δεις τα αποτελέσματά της . »

Για τη χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων

«Οντως, τα επιστημονικά εργαλεία που είχαν οι εταιρίες ερευνών για να μπορούν να μεταφράζουν ή να προβλέπουν τη θέληση της κοινωνίας έχουν αδυνατίσει πάρα πολύ και πρέπει να αναζητηθούν επιστημονικά , νέοι τρόποι. Ομως αν συμφωνήσουμε σε αυτή τη διαπίστωση, τότε ΜΜΕ και κόμματα που προσπαθούν να πάρουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, προκειμένου να κάνουν πολιτική, είναι λάθος και αυτό καταγγέλλω.Οταν γνωρίζεις λότι υπάρχει μια επιστημονική αδυναμία και επ αυτού ψάχνεται ο κλάδος για να προσεγγίσει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες , είναι λάθος να έρχεται κάποιο κόμμα ή ΜΜΕ και να υποστηρίζει ..πως καταρρέει ή κερδίζει ένας πολιτικός χώρος και αυτό το είπε η τάδε δημοσκόπηση.»

Για ενδεχόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες

«Πρίν από 10 μήνες έχει γίνει μια συνάντηση του κ Παππά στην οποία συμμετείχα και εγώ με το ΔΣ του ΣΕΒΕΑ (συνδικαλιστικό όργανο των δημοσκόπων ) και κάναμε μία συζήτηση. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης και κυρίως του κ Παππά να δούμε οποιεσδήποτε υφιστάμενες αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διορθωθούν. Δεν γνωρίζω τον τρόπο που θα γίνει αυτός ο διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό και στον ΣΕΒΕΑ , όταν θα γίνει .

Για εκλογές

«Εκλογές θα διεξαχθούν το 2019. Εως τότε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα έχουν προσαρμόσει τα επιστημονικά τους εργαλεία , ώστε να μπορούν να είναι πιό συνεπείς ως προς τα ευρήματα. Σαφέστατα είναι χρήσιμες οι δημοσκοπήσεις. Αρκεί κανείς να βλέπει τα αποτελέσματα σωστά, να μην μένει στην πρόθεση ψήφου και βεβαίως να συγκρίνει μεταξύ τους όλα τα ποιοτικά στοιχεία για να μπορείς να ανακαλύψεις τις αντιφάσεις και τον προβληματισμό που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. »

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή