Φαβορί για νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες

Φαβορί για νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες είναι το μεγάλο φαβορί νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν σχετικό δικαίωμα, δεν άσκησε βέτο κατά της υποψηφιότητάς του, στην έκτη κατά σειρά ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το 15μελές συμβούλιο διεξάγει μυστικές ψηφοφορίες για καθεμιά από τις 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές να είναι η «ενθάρρυνση», η «αποθάρρυνση» και η μη έκφραση γνώμης. Ο Γκουτέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ δύο κράτη μέλη του ΣΑ δεν εξέφεραν γνώμη.

«Σήμερα, μετά την έκτη άτυπη ψηφοφορία, έχουμε ένα σαφές φαβορί και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτέρες», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, περιστοιχισμένος από τους 14 συναδέλφους του.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί στις 10:00 και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει διά βοής», πρόσθεσε ο Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο. «Ευχόμαστε καλή τύχη στον κ. Γκουτέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη πενταετία», κατέληξε ο Τσούρκιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί δεδομένη την εκλογή του.

Προκειμένου να προταθεί επίσημα στην Γενική Συνέλευση των 193 μελών για να εκλεγεί ΓΓ του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χρειαστεί ακόμη να υιοθετήσει μια απόφαση σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών. Για να εγκριθεί η απόφαση αυτή, χρειάζονται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή