Βερολίνο by locals

6' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου το νέο γνέφει με νόημα στο παλιό, αναζητήστε την τέχνη σε λιγότερο «διαφημισμένους» χώρους, ένα παντός καιρού καφέ μέσα σε θερμοκήπιο, αλλά και αυθεντικές γεύσεις από το Βιετνάμ σε μια ανοιχτή αγορά στα προάστια.

Δημόσια έργα του Walter Womacka

Alexanderplatz

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Alexanderplatz, κοιτάξτε ψηλά! Πολλά από τα κτίρια περιμετρικά της πλατείας κοσμούνται με έργα του Walter Womacka, Τσέχου καλλιτέχνη του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού» που έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο. Ανάμεσά τους το μωσαϊκό που αναπαριστά το σοσιαλιστικό όραμα για ένα καλύτερο μέλλον και το σιντριβάνι που κάποιοι ντόπιοι λένε ότι αναπαριστά «την πόρπη της πόρνης». Σε μικρή απόσταση από την πλατεία, θα εντοπίσετε κι άλλα κτίρια με την καλλιτεχνική υπογραφή του Womacka, δεν είναι όμως όλα ανοιχτά για το κοινό. Επιστρέφοντας στην Alexanderplatz, θα δείτε ένα ακόμα μνημείο της εποχής του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα αγάλματα των Μαρξ και Ενγκελς. 

– ROBBY BLOCK


Upcycling Deluxe 

Kastanienallee 22

Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-20.00

Ο παράδεισος του upcycling· επισκεφτείτε το απλώς και μόνο για να δείτε πώς έχουν αξιοποιηθεί διάφορα παλιά υλικά και αντικείμενα. Αν και μου αρέσει πολύ η ιδέα να μεταμορφώνω άχρηστα πράγματα σε κάτι νέο αλλά δεν τα καταφέρνω, είμαι απόλυτα εξαρτημένη από τα «μαγικά» χέρια των άλλων σε μαγαζιά σαν αυτό εδώ. Το Upcycling Deluxe προωθεί το δίκαιο εμπόριο και τη δημιουργικότητα, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε φθαρμένα λάστιχα, πινακίδες κυκλοφορίας, αλυσίδες ποδηλάτων και πολλά άλλα και μετατρέποντάς τα σε κάτι νέο και μοναδικό, που δεν έχει απαραίτητα σχέση με την αρχική του χρήση. Κάντε μια βόλτα από κει, πιείτε έναν καφέ με τους ιδιοκτήτες και συζητήστε μαζί τους· θα φύγετε γεμάτοι θετική ενέργεια και γνώσεις.

– SHARON MERTINS


Dr. Pong

Eberswalder Strasse 21

Δευτέρα-Σάββατο 20.00 μέχρι όσο πάει, Κυριακή 14.00 μέχρι όσο πάει

Μπίρα: 2 ευρώ

Με χαρτιά κολλημένα στα παράθυρά του, εξωτερικά μοιάζει περισσότερο με χώρο όπου εκτελούνται εργασίες. Αν όμως σταθείτε για λίγο, θα δείτε ότι μπαινοβγαίνει διαρκώς χαρούμενος κόσμος. Το Dr. Pong είναι η απάντηση σε όλα τα άλλα μπαρ όπου πηγαίνεις απλώς για ένα ποτό. Εχει «σπαρτιατική» διακόσμηση, που περιορίζεται σε ένα τραπέζι πινγκ πονγκ και λίγες καρέκλες, και χωρίς περιττές πολυτέλειες διαθέτει ένα άνετο και cozy περιβάλλον. Με λίγη παραπάνω εξερεύνηση στον χώρο, θα βρείτε επίσης ένα μικρό lounge και ένα μπαρ. Στον κυρίως χώρο οι θαμώνες ανταλλάσσουν γρήγορες μπαλιές (προσέξτε τα μπαλάκια στο πάτωμα), απολαμβάνοντας την μπίρα τους, και έχουν πάντα μια καλή δικαιολογία γιατί… έχασαν το παιχνίδι. Αν δεν έχετε ρακέτα του πινγκ πονγκ στο σπίτι, μπορείτε να δανειστείτε μία από το μπαρ, αφήνοντας 5 ευρώ εγγύηση.

– SARAH CURTH


Das Café in der Gartenakademie

Altensteinstrasse 15a

Tηλ. +49 30-832209029

Απρίλιος-Σεπτέμβριος: Τρίτη-Σάββατο 10.00-19.00, Κυριακή 10.00-16.00

Οκτώβριος-Μάρτιος: Τρίτη-Σάββατο 10.00-17.30, Κυριακή 10.00-17.00

Αυτό το μέρος το ανακάλυψε η μητέρα μου. Συναντηθήκαμε εκεί για καφέ, έπειτα από μια όμορφη βόλτα στον βοτανικό κήπο, και ενθουσιάστηκα. Βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο θερμοκήπιο και απολαμβάνεις το ρόφημά σου στη σκιά των εξωτικών φυτών, με μια αίσθηση ότι είσαι στη ζούγκλα και πριν από λίγο μάζευες τους κόκκους του καφέ σου. Χάρηκα ακόμα περισσότερο όταν είδα τα φρεσκοψημένα κέικ και εκστασιάστηκα όταν δοκίμασα το φιλέτο από αρνί. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούν έναν πιανίστα και η ατμόσφαιρα γίνεται πιο μουσική. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι περισσότερο.

– ROBIN HARTMANN


Berlinische Galerie

Alte Jakobstrasse 124-128

Tηλ. +49 30-78902600

Τετάρτη-Δευτέρα 10.00-18.00

Είσοδος: 8 ευρώ

Ποια μέρη να προτείνεις στους φιλοξενουμένους σου που θέλουν να γνωρίσουν το Βερολίνο; Ως ντόπιος οφείλεις να έχεις μερικές καλές προτάσεις. Ενα από τα μέρη στα οποία συνοδεύω τους φίλους που με επισκέπτονται είναι η Berlinische Galerie. Φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας, αρχιτεκτονικής και μοντέρνας τέχνης, αλλά διαθέτει και μια μόνιμη συλλογή με βερολινέζικα έργα των τελευταίων εκατό χρόνων.

– JÉRÉMIE GERHARDT


Dong Xuan Market

Cantianstrasse 23

Tηλ. +49 17-680273261

Τετάρτη-Δευτέρα 10.00-20.00

Σούπα: 6 ευρώ

Eίχα ακούσει πολλές φορές για μια ασιατική αγορά, για την ακρίβεια μια βιετναμέζικη αγορά, στα προάστια του Βερολίνου. Τελικά, μετά την πρώτη μου επίσκεψη, κατάλαβα ότι είναι αρκετά γνωστή και την επισκέπτονται πολλοί Βερολινέζοι τα Σαββατοκύριακα. Παρότι η περιοχή βρίσκεται σε παρακμή, με παλιά ή εγκαταλελειμμένα κτίρια με σπασμένα παράθυρα κατά μήκος του δρόμου, η αγορά διαθέτει ένα μεγάλο πάρκινγκ και τουλάχιστον έξι τεράστιες αίθουσες με μαγαζιά, που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες που κάνουν τις προμήθειές τους. Μια βόλτα σε αυτά αποτελεί σίγουρα εξωτική εμπειρία. Στα εστιατόρια της αγοράς έχω φάει μερικά από τα καλύτερα βιετναμέζικα πιάτα με όλα τα συνοδευτικά τους. Σας συστήνω τη σούπα Pho, είναι η καλύτερη στην πόλη. 

– JÉRÉMIE GERHARDT


Zeha Berlin

Prenzlauer Allee 213

Tηλ. +49 30-44034607, 30-44017214

Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-20.00, Σάββατο 10.00-18.00

Παπούτσια: από 49 ευρώ 

Τα πρώτα παπούτσια Zeha κυκλοφορούσαν στο Βερολίνο από τον 19ο αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Τα φορούσαν όλοι οι καλλιτέχνες και οι μποέμ τύποι της πόλης που είχαν αίσθηση της μόδας. Μετά την πτώση του Τείχους, η εταιρεία που είχε τη βάση της στην Ανατολική Γερμανία έκλεισε. Το 2002, όμως, δύο Βερολινέζοι σχεδιαστές αποφάσισαν να «αναστήσουν» τη θρυλική φίρμα. Τα νέα μοντέλα διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και στυλ, συνδυάζοντας όμορφα σχέδια, ποιοτικά ιταλικά δέρματα και τη σφραγίδα «made in Germany». Οι τιμές τους είναι λίγο τσουχτερές, αλλά μπορείτε να βρείτε πιο οικονομικά μοντέλα στο κατάστημα outlet.

– ROBBY BLOCK


Radialsystem V

Holzmarktstrasse 33

Tηλ. +49 30-28878850

Ανοιχτά καθημερινά

Performance: 15 ευρώ

Οταν κάποια στιγμή, σε μια συνδιάσκεψη για τον δημόσιο χώρο, κάποιος χαρακτήρισε το Radialsystem «θέατρο», ο ιδιοκτήτης του έσπευσε να τον διορθώσει: «Λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται για ένα θέατρο, το Radialsystem είναι ένα Radialsystem!». Και είχε δίκιο: είναι ένας χώρος με δική του ταυτότητα. Εως το 1999 ήταν σταθμός, μέρος ενός νέου συστήματος διαχείρισης υδάτων, και σήμερα λειτουργεί ως σπίτι για τις λεγόμενες σύγχρονες τέχνες. Συνδυάζει γυαλί και τούβλο, διαθέτει μπαρ, μεγάλη βεράντα με θέα στο ποτάμι και, φυσικά, έναν βιομηχανικό χώρο όπου φιλοξενούνται εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, διασκέψεις κ.λπ.

– NATALIA IRINA ROMAN


Hoffmann Sammlung

Sophienstrasse 21

Tηλ. +49 30-28499120

Σάββατο 11.00-16.00 (κλειστά τον Αύγουστο)

Εισιτήριο εισόδου: 10 ευρώ

Η ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Χόφμαν, που στεγάζεται σε έναν χώρο 1.400 τ.μ., ανοίγει για το κοινό κάθε Σάββατο με οργανωμένες ξεναγήσεις. Κι ενώ θα αναρωτιέστε, βλέποντας προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας αφημένα από δω και από κει, μήπως κάποιο μέλος της τα ξέχασε κατά λάθος, ίσως δείτε την κυρία Χόφμαν να περιφέρεται ανάμεσα στα δωμάτια – πιάστε οπωσδήποτε κουβέντα μαζί της. Κάθε χρόνο η ίδια επιμελείται μια έκθεση με έργα ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών που φιλοξενούνται εδώ.

– NATALIA IRINA ROMAN


Tucholsky’s

Torstrasse 189

Tηλ. +49 30-27582053

Καθημερινά από τις 18.00

Κυρίως πιάτα: από 18 ευρώ

«Το μενού ενός εστιατορίου είναι πάντα μια συμφορά», είχε πει ειρωνικά το 1928 ο Βερολινέζος συγγραφέας Kurt Tucholsky. Σε αυτό το εστιατόριο, που φέρει το όνομά του, αυτό δεν ισχύει. Είναι άνετο, φιλικό, λίγο σκοτεινό και σερβίρει γερμανική κουζίνα με μια νότα ανανέωσης. Στο μενού συνυπάρχουν και παραδοσιακές συνταγές, όπως κεφτεδάκια σε άσπρη σάλτσα και τηγανητό συκώτι με γαρίδες σκορδάτες και ποταμίσια λουτσιόπερκα. Το μπαρ σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ και απεριτίφ. Δεν είναι από τα φθηνότερα εστιατόρια της πόλης, αλλά θα απολαύσετε υπέροχο φαγητό και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Είμαι σίγουρος ότι ο μπον βιβάν Tucholsky θα ενθουσιαζόταν εδώ.

– MARCEL KRUEGER

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή