Αφγανιστάν: Υπόσχεση χορήγησης βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. ευρώ από τη διεθνή κοινότητα

Αφγανιστάν: Υπόσχεση χορήγησης βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. ευρώ από τη διεθνή κοινότητα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, υποσχέθηκαν σήμερα να χορηγήσουν στο Αφγανιστάν βοήθεια ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2017-2020 για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει την ανάπτυξή της, παρά την πάντα παρούσα απειλή των Ταλιμπάν, τους οποίους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε να εγκαταλείψουν τα όπλα.

«Ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί (…) το ύψος (της βοήθειας που δεσμεύθηκε να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα) ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας», δήλωσε με ικανοποίηση η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στο πλευρό του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι.

Οι δεσμεύσεις που έγιναν πλησίασαν εκείνες που είχαν καταγραφεί το 2012, στη σύνοδο του Τόκιο (16 δισεκ. δολάρια, ή 14,3 δισεκ. ευρώ), αν και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι το ποσό θα ήταν πολύ χαμηλότερο.

Καθώς το Αφγανιστάν θα βγαίνει από τη δεκαετία μετασχηματισμού του (2015-2024), πρέπει να κινηθεί προς μια «αυξανόμενη αυτονομία», σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Ο Αφγανός πρόεδρος Γκάνι χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο» αποτέλεσμα της συνόδου των διεθνών δωρητών, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται. «Το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση επαφίεται τώρα στο αφγανικό έθνος. Η δουλειά από τη δική μας πλευρά αρχίζει αύριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επί δύο ημέρες, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης Γάνι αποτέλεσαν το αντικείμενο επαίνων στις Βρυξέλλες, μολονότι ακόμη θεωρείται πως απαιτείται πρόοδος στη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, την καταπολέμηση της διαφθοράς ή τον σεβασμό των μειονοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή