ΔΝΤ: Υπερβολικά υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας

ΔΝΤ: Υπερβολικά υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας θα κινηθούν περίπου στο μισό του εκτιμώμενου τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από το μνημόνιο. Η στάση αυτή του Ταμείου έχει σαφή στόχευση στο να πιέσει την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μια ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από σήμερα που θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον το οικονομικό επιτελείο θα έχει ως στόχο στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ να υποστηρίξει τις θέσεις της Αθήνας για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Χθες, το ΔΝΤ ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών-μελών του. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ, όταν το υπουργείο Οικονομικών το υπολογίζει στο 0,6% του ΑΕΠ. Επίσης, για το 2017 το Ταμείο θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι 0,7% του ΑΕΠ (αντί ελληνικής πρόβλεψης για 1,8% του ΑΕΠ) και από το 2018 έως το 2021 δεν θα ξεπεράσει το 1,6% του ΑΕΠ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως για την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα επαληθευτούν μόνον εάν εφαρμοστεί πλήρως η δημοσιονομική πολιτική που προβλέπεται στο μνημόνιο. Επί της ουσίας, το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι στόχοι του μνημονίου δεν επιτυγχάνονται και είτε θα απαιτηθούν νέα μέτρα (περίπου 1,5 δισ. ευρώ για το 2017 και περίπου 3,5 δισ. ετησίως από το 2018 και μετά) για να «βγουν οι αριθμοί» είτε θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Η πάγια θέση του στο παραπάνω δίλημμα είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές μήνυμα προς την Ευρωζώνη, η οποία αρνείται να λάβει τα μέτρα που ζητεί το Ταμείο για το χρέος. Οπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών ζητημάτων του ΔΝΤ, κ. Victor Gaspar, το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Οι ρεαλιστικοί στόχοι, πρόσθεσε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα ανέλθει φέτος στο 183,4% του ΑΕΠ (η Κομισιόν το υπολογίζει στο 182,9% του ΑΕΠ), το 2017 θα αυξηθεί στο 184,7% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2018 (172,4% του ΑΕΠ κατά την Κομισιόν). Από το 2019 θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση του χρέους κατά το ΔΝΤ, για να υποχωρήσει το 2021 στο 169,2% του ΑΕΠ.

Δεδομένης της κόντρας Ευρωζώνης-ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους, η ελληνική αποστολή που θα βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του Ταμείου θα επιδιώξει να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα γίνουν να:

• Ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση επί του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου. Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και για τον λόγο αυτό η ελληνική αποστολή θα διαβεβαιώσει τους εταίρους της χώρας ότι θα προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

• Διασφαλίσει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν εντός του έτους και ότι θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην Ουάσιγκτον θα βρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλος, που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή