Η Ελλάδα δεν συζητεί θέμα «τσάμικου»

Η Ελλάδα δεν συζητεί θέμα «τσάμικου»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα «τσάμικου», ούτε και υπάρχει καταγεγραμμένο κάτι τέτοιο είτε σε επίσημα είτε σε ανεπίσημα έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Αθηνών και Τιράνων, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών. Η απάντηση της Αθήνας ήλθε έπειτα από τηλεοπτική συνέντευξη του Αλβανού ΥΠΕΞ κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες συζητούν και το «τσάμικο». Η δήλωση του κ. Μπουσάτι έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση της ευρωβουλευτού κ. Μαρίας Σπυράκη και εμμέσως πλην σαφώς αναφερόταν σε «τσάμικο» ζήτημα. Η αντίδραση της Αθήνας τότε, όπως και τώρα, ήταν κάθετη. «Η Ελλάδα δεν συζητεί θέμα “τσάμικου”, ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή. Το υπουργείο Εξωτερικών νιώθει υποχρεωμένο να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, όσους διατείνονται κάτι τέτοιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη χθες. Από το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι «πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το “τσάμικο”. Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε».

Ως προς τη συζήτηση περί τα non paper που αντηλλάγησαν μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, από την Αθήνα τονίζεται ότι υπάρχει μόνο μία αναφορά στο “τσάμικο” «στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2, ότι “σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες”, προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το “τσάμικο” να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει κάνοντας λόγο και σε «απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε (Alpha 98,9) στον κ. Χαν και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες παριστάνουν ότι αγνοούν τη δημόσια και αυστηρότατη κριτική που άσκησα στον επίτροπο». Ως προς την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς την απέδωσε, κυρίως, στην εσωτερική κατάσταση την Τουρκία, ωστόσο εκτίμησε ότι «υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέφτονται αναθεωρητικά». Και επισήμανε πως αυτές οι δυνάμεις «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν και ότι μπορεί να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια». Κατέληξε λέγοντας ότι οι δίαυλοι μεταξύ των δύο προέδρων, πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν ανοιχτοί, «για να αποφευχθούν παρανοήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή