Ρέγκλινγκ: «Δεν στηρίζει το πρόγραμμα το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης»

Ρέγκλινγκ: «Δεν στηρίζει το πρόγραμμα το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων τα επόμενα εικοσιτετράωρα από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται οι θεσμοί, έτσι ώστε να προλάβουν το Εurogroup της 10ης Οκτωβρίου. «Μόλις οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγησή τους που είναι απαραίτητη προκειμένου να λάβουν το Eurogroup και το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM την απόφαση για την εκταμίευση», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση και η μη συνεργασία ορισμένων υπουργών της κυβέρνησης είναι πλέον αισθητές σε αρκετούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα δεν το στηρίζουν πλήρως όλοι στην ελληνική κυβέρνηση» και ότι πέρα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος» όπως είπε χαρακτηριστικά. Και τα δύο προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι τυχαίο ότι τελούν υπό την ευθύνη δύο υπουργών, του επί των Υποδομών κ. Σπίρτζη και του επί του Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη που στις Βρυξέλλες έχουν αφήσει αρνητικές εντυπώσεις με τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ αποτελεί «δύσκολη περίπτωση», καθώς από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο μόνο η Ελλάδα παραμένει σε αυτό. Ο επικεφαλής του ESM ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και με τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσπάθησε να «κινηθεί προς τα πίσω» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και να εφαρμόσει νέες στρατηγικές για να βγει από την κρίση που όπως είπε «δεν απέδωσαν, απέτυχαν και η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση». Ομως, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως από τον προηγούμενο Αύγουστο επέστρεψε η κυβέρνηση σε νέα φάση συνεργασίας και έχουν ήδη εκταμιευθεί 29 από τα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Οσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, καθώς η βασική ανάγκη είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των επιτοκίων για την Ελλάδα μελλοντικά και «αργότερα θα εξετάσουμε πόση πρόσθετη ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά» είπε χαρακτηριστικά, μη θέλοντας να αναφερθεί περισσότερο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που τελικά θα κρίνουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πάντως, για τον κ. Ρέγκλινγκ οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία «δεν είναι κακές», καθώς όπως λέει ακόμα και το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και πλέον αναμένει ανάπτυξη 2,8% το 2017. Ομως, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως η προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι πολύ σαφής, «πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Και ενώ οι άνθρωποι κλειδιά του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται από χθες στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αναμένεται να είναι περιορισμένη. Οπως είπε και ο κ. Ρέγκλινγκ, δεν έχει γίνει πρόοδος όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους που αναμένει το ΔΝΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή