Χάνει 40 δισ. ευρώ ο τραπεζικός κλάδος της Βρετανίας λόγω Brexit

Χάνει 40 δισ. ευρώ ο τραπεζικός κλάδος της Βρετανίας λόγω Brexit

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σκληρό» Brexit θα προκαλέσει στο Σίτι του Λονδίνου, αλλά και στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας, απώλεια εσόδων 40 δισ. στερλινών ή 45,5 δισ. ευρώ ετησίως, υποβαθμίζοντας ένα ζωτικό «κομμάτι» της οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Την περασμένη Κυριακή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα είναι το πρώτο θέμα στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως το Σίτι του Λονδίνου, προς το παρόν το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη, απασχολεί 1,1 εκατ. άτομα και πληρώνει 60-65 δισ. στερλίνες κάθε χρόνο στο βρετανικό Δημόσιο από ετήσια έσοδά του που κυμαίνονται από 190 έως 205 δισ. στερλίνες, τονίζει ο Ολιβερ Γουίχαμ στην προαναφερόμενη έκθεση που εκπόνησε για λογαριασμό του λόμπι TheCityUK. Η έξοδος της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, ένα σενάριο που είναι γνωστό ως «σκληρό Brexit», θα οδηγήσει σε 70.000 απολύσεις και μείωση φορολογικών εσόδων 10 δισ. στερλινών για το βρετανικό Δημόσιο από τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο σενάρια. Στο ένα η Βρετανία δεν εντάσσεται στoν ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, αλλά διατηρεί πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά – έτσι θα χαθούν μόνο 4.000 θέσεις εργασίας. Προκαλείται, παράλληλα, ετήσια απώλεια εσόδων 2 δισ. στερλινών και κατ’ επέκταση μείωση εσόδων κατά 500 εκατ. στερλίνες για το Δημόσιο. Στο σενάριο του «σκληρού Brexit», το Σίτι χάνει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και διακυβεύονται 35.000 θέσεις εργασίας, ετήσια έσοδα 20 δισ. στερλινών και φόροι 5 δισ. στερλινών. Οι επιπτώσεις για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο αφορούν την απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας και το χάσιμο 40 δισ. στερλινών ετησίως. Τραπεζικοί παράγοντες επιθυμούν, τουλάχιστον, μια ενδιάμεση συμφωνία με την Ε.Ε., που θα επιτρέπει στο Λονδίνο να συνεχίσει να παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά τη λήξη της διετούς προθεσμίας για την οριστικοποίηση του «διαζυγίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή