Barclays: Μετά τις εκλογές στη Γερμανία το QE για την Ελλάδα

Barclays: Μετά τις εκλογές στη Γερμανία το QE για την Ελλάδα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ποσοτικής χαλάρωσης και με ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2017 βλέπει την Ελλάδα η Barclays.

Σισύφειο άγος χαρακτηρίζει τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Barclays, σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου. Ο βρετανικός οίκος εκτιμά πως το νωρίτερο που θα μπορούσε –υπό αυστηρές προϋποθέσεις– κάτι τέτοιο να συμβεί, είναι στις αρχές του 2017, αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν αποκλείεται οι σχετικές αποφάσεις να αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Για να καταστούν, πάντως, επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ απαιτείται «στιβαρή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος» από την κυβέρνηση αλλά και συμφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Η Barclays αναμένει πως η Αθήνα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις έως και τον Απρίλιο, αλλά ενδεχόμενες καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση και τις συνδεόμενες με αυτή μεταβιβάσεις πόρων από τους πιστωτές μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και οι αποπληρωμές δανείων που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Στη μακροοικονομική της ανάλυση η Barclays εκτιμά πως απουσιάζει ακόμα μια σαφής αναπτυξιακή δυναμική και προβλέπει πως η ύφεση το 2016 θα διαμορφωθεί στο -0,3% και το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7%, δηλαδή χαμηλότερα από τις προβλέψεις των πιστωτών και του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή