Σταδιακά η α΄ φάση αποσυμφόρησης νησιών

Σταδιακά η α΄ φάση αποσυμφόρησης νησιών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών θα προχωρήσει σταδιακά με τη μεταφορά μικρού αριθμού ατόμων στην ενδοχώρα, σε πρώτη φάση. Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε νέα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το άσυλο, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας στις πιέσεις για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Χθες, πάντως, επιστράφηκαν στην Τουρκία 55 παράτυποι μετανάστες, 20 από την Αλγερία, 4 από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράν, 5 από το Μαρόκο, 3 από το Μπανγκλαντές, 20 από το Πακιστάν, ένας Παλαιστίνιος, ένας από τη Σρι Λάνκα, 52 είναι άνδρες, μία γυναίκα και δύο συνοδευόμενα παιδιά. Εξ αυτών, για τους 37 απορρίφθηκε και σε β΄ βαθμό το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει, τέσσερις δεν εξέφρασαν επιθυμία χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ένας παραιτήθηκε από το αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, τέσσερις υποθέσεις ασύλου τέθηκαν στο αρχείο, εννέα είχαν απορριπτική απόφαση σε α΄ βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή. Επιπροσθέτως, από ενάρξεως εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016) σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω ΔΟΜ 194 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα μας διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ καταγράφηκαν και 214 νέες αφίξεις μεταναστών από τον Εβρο.

Το τελευταίο 24ωρο 90 ακόμα άτομα έφθασαν από την Τουρκία, οι 88 στη Χίο και οι δύο στην Κω, ενώ το σύνολο των εγκλωβισμένων έχει φτάσει σε 14.634.

Στη Λέσβο παραμένουν συνολικά 5.932 άτομα, στη Χίο 4.126, στην Κω 1.883, στη Σάμο 1.699 και στη Λέρο 731.

Αντιδράσεις στη Χίο

Στη Χίο, όπου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με τις υφιστάμενες υποδομές, αντιδράσεις ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση της αναφοράς του τεχνικού ασφαλείας για τη λειτουργία του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. Οπως επισημαίνει στην αναφορά του, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αποχωρητηρίων, ενώ ταυτόχρονα είναι υψηλός ο κίνδυνος για τους εργαζομένους εντός της εγκατάστασης εξαιτίας των παραβατικών συμπεριφορών. Μάλιστα ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς ζήτησε με έγγραφό του από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερωθεί τι πρέπει να γίνει με τους εργαζομένους έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι «ο Δήμος Χίου δεν ελέγχει ούτε τις συνθήκες στον χώρο, ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε τις διαδικασίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή