Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας για το Συριακό

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας για το Συριακό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης της έντασης στις αμερικανορωσικές σχέσεις μετά την κατάρρευση του κοινού, ειρηνευτικού σχεδίου των δύο χωρών για τη Συρία, η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πάγωμα της συμφωνίας του 2013 για την πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον τερματισμό του προγράμματος που ξεκίνησε προ εξαετίας για τη μετατροπή των καυσίμων έξι ρωσικών αντιδραστήρων σε ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αποστολή δύο ακόμη ρωσικών πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για δύο κορβέτες, εξοπλισμένες με ισχυρούς πυραύλους, οι οποίες απέπλευσαν από τη βάση τους, στη χερσόνησο της Κριμαίας, με κατεύθυνση τις συριακές ακτές. Μία ημέρα νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Aμυνας είχε ανακοινώσει την εγκατάσταση πυραύλων S-300 στη ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς, στη Συρία, ώστε να ενισχυθεί η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή. Παράλληλα, αναμένεται να καταπλεύσει στα ανοιχτά των συριακών ακτών, περί τα μέσα Οκτωβρίου, το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», με την αρμάδα που το συνοδεύει.

Η σκιά της απότομης επιδείνωσης στις αμερικανορωσικές σχέσεις ήταν ορατή στη χθεσινή ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου ρωσικού κοινοβουλίου, που προέκυψε από τις πρόσφατες, θριαμβευτικές για το κόμμα του, βουλευτικές εκλογές. «Επιβάλλεται να ενισχύσουμε το οπλοστάσιό μας στους τομείς της εθνικής άμυνας και της ασφάλειας, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναστείλει την ισχύ της αμερικανορωσικής συμφωνίας για την επεξεργασία ρωσικού πλουτωνίου. Κοινός παρονομαστής των αποφάσεων αυτών είναι η απόφαση της Μόσχας να αντιδράσει στις συνεχιζόμενες κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση. «Η συστηματική ανανέωση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία καθιστά απαραίτητα τα αντίμετρα απέναντι στην αμερικανική πλευρά», ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Παρά την επιδείνωση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοικτοί. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν, επί του παρόντος, προτάσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή την υποστήριξή της στον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ, στη Συρία. Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν – Μαρκ Ερό αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στη Μόσχα και αύριο στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γαλλίας για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιβάλει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό πολιορκία.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αναφέρει ότι τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε κουρδικό χωριό, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλεπίου, ύστερα από βομβαρδισμό που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία. Το χωριό που επλήγη βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τζιχαντιστές του ISIS.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή