Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το μέλλον της Forthnet

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το μέλλον της Forthnet

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να διαδραματιστεί μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Forthnet. Θεωρητικά όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης θα πρέπει να να ασκήσουν τα δικαιώματα συμμετοχής στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα, στο πέρας της συνεδρίασης του Χ.Α., ολοκληρώνεται η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων.

Η μέχρι σήμερα πορεία της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι και πολύ «ζεστοί» για τα δικαιώματα συμμετοχής στο ΜΟΔ. Η τιμή της μετοχής υποχώρησε κάτω από την τιμή ανταλλαγής των ομολογιών σε μετοχές, δηλαδή κάτω από τα 0,30 ευρώ. Αυτό υποδηλώνει ουσιαστικά αρνητική αξία για το δικαίωμα συμμετοχής στην έκδοση των ομολογιών. Πάντως, χθες το δικαίωμα έκλεισε σε 0,001 ευρώ, υποδηλώνοντας επίσης τη χαμηλή ζήτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., ο συνολικός τζίρος στη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων δεν ξεπέρασε τις 4.000 ευρώ, αντιστοιχώντας έτσι σε κάτι περισσότερο από 450.000 δικαιώματα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 0,1% των δικαιωμάτων. Η χαμηλή ζήτηση δικαιολογείται και από το γεγονός ότι η διακράτηση των ομολογιών συνοδεύεται με το ιδιαίτερα χαμηλό κουπόνι του 1%. Υπενθυμίζεται ότι η Forthnet θα εκδώσει περίπου 330 εκατομμύρια ομολογίες, μετατρέψιμες σε ισάριθμες μετοχές της εταιρείας, αξίας 0,30 ευρώ, με στόχο την άντληση 99 εκατ. ευρώ. Οι νέες ομολογίες θα αντιστοιχούν στο 75% του μετοχικού κεφαλαίου μετά τη μετατροπή τους.

Το πιο κρίσιμο όμως είναι τι θα πράξουν σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης. Πρόκειται για τις εταιρείες Wind Hellas (33%), Μassar Investments (22,6%), Go (22,6%) και Vodafone (6,5%). Oι τελευταίες ελέγχουν το 84% της επιχείρησης και μόνον αυτές αρκούν για να καλύψουν την έκδοση. Αλλωστε, η διοίκηση της Forthnet έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των τραπεζών για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, ακόμη και στην περίπτωση κάλυψης της έκδοσης μέχρι ποσοστού 70%.

Χθες, οι μέτοχοι της Forthnet κρατούσαν κλειστά χαρτιά σχετικά με το τι θα πράξουν σήμερα. Το ίδιο έπραξαν και στελέχη της Forthnet. Ωστόσο, οι αποφάσεις των μετόχων της εταιρείας είναι καθοριστικές για το μέλλον, με δεδομένο ότι τελικά δεν βρέθηκε τρίτος ενδιαφερόμενος, ο αποκαλούμενος «λευκός ιππότης». Αν υπήρχε ένα τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε θα είχε σημειωθεί σημαντική μεταβίβαση δικαιωμάτων, πολλών εκατομμυρίων στον αριθμό, προκειμένου ο τελευταίος να καταφέρει να συμμετάσχει στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Η Forthnet είναι υποχρεωμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα της εγγραφής στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση αυτή θα είναι η πιο σημαντική των τελευταίων ετών, καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν οι κινήσεις των πιστωτριών τραπεζών. Οι τελευταίες έχουν ζητήσει την καταβολή τοκοχρεολυσίων ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συναινέσουν στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της Forthnet και την αποπληρωμή του την επόμενη 8ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή