Πολωνία: Η Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

Πολωνία: Η Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως τις αμβλώσεις. Το κείμενο απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

Tις προηγούμενες ημέρες το θέμα είχε πάρει έκταση στην Πολωνία, καθώς χιλιάδες γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε όλη την Πολωνία, προκαλώντας τη διακοπή λειτουργίας εστιατορίων, κρατικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αποκλείοντας την πρόσβαση στα αρχηγεία του κυβερνώντος κόμματος στη Βαρσοβία, για να διαμαρτυρηθούν κατά των κυβερνητικών σχεδίων για πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης.

Το νομοσχέδιο, που εισήγαγε ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, προβλέπει την απαγόρευση κάθε διακοπής κύησης, ενισχύοντας την ήδη αυστηρή νομοθεσία της χώρας, που επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, εάν απειλείται η ζωή της μητέρας ή εάν το παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γεννηθεί ανάπηρο. Παρότι το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δεν έχει αποκαλύψει εάν θα στηρίξει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στις αμβλώσεις έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη ρωμαιοκαθολική χώρα.

Ντυμένες στα μαύρα, οι διαδηλώτριες φώναζαν: «Θέλουμε ιατρούς, όχι ιεραποστόλους!» και «Γιάροσλαβ, φύγε!» έξω από το πολιτικό γραφείο του ηγέτη του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή