Την ακτή της Φλόριντα «χτυπά» ο τυφώνας «Μάθιου» – Τουλάχιστον 842 νεκροί στην Αϊτή

Την ακτή της Φλόριντα «χτυπά» ο τυφώνας «Μάθιου» – Τουλάχιστον 842 νεκροί στην Αϊτή

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις ακτές Φλόριντα περνά αυτή τη στιγμή ο τυφώνας «Μάθιου». Με ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που φτάνουν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 842 νεκρούς στην Αϊτή.

Πρόκειται για τον πρώτο τυφώνα που απειλεί να πλήξει άμεσα τις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε καταφύγια. Την ίδια ώρα 800.000 σπίτια και επιχειρήσεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Εξάλλου, περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή με το αεροδρόμιο Fort Lauderdale και Orlando να παραμένουν κλειστά.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας πλησιάζει προς τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό έχει εξασθενίσει γεγονός που υποθάθμισε τον «Μάθιου» στην κατηγορία 3 από 4. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για καταστροφική πορεία.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα προβλέπει ότι ο «Μάθιου» θα κινηθεί απόψε κοντά ή πάνω από την ανατολική ακτή της Φλόριντα, ενώ το Σάββατο θα περάσει κοντά ή πάνω από την ακτή της Τζώρτζια και της Νότιας Καρολίνα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα παραμείνουν στο μέγεθος του τυφώνα έως ότου απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ, την Κυριακή.

 

 

Σύμφωνα με το CNN και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές ή τραυματισμοί στο δυτικό Παλμ Μπιτς, όπου ο τυφώνας έχει ξεριζώσει δέντρα και γραμμές ηλεκτροδότησης.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες του «Μάθιου» μπορεί να είναι «καταστροφικές» σε περίπτωση που ο τυφώνας χτυπήσει απευθείας την πολιτεία.

Το πρωί της Πέμπτης, τουλάχιστον τρεις χιλιάδες άτομα, όπως μεταδίδει το Reuters στεγάζονταν σε καταφύγια.

Οι τρεις πολιτείες έχουν κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης- απόφαση που προσφέρει την ελευθερία στους κυβερνήτες να κινητοποιήσουν την Εθνοφυλακή.

«Ο τυφώνας Μάθιου είναι όσο σοβαρός μπορεί να είναι. Ακούστε τους τοπικούς αξιωματούχους, προετοιμαστείτε και φροντίστε ο ένας τον άλλο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Το πρώτο θύμα στην αμερικανική επικράτεια

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν τη ζωή σε μία 50χρονη γυναίκα, κάτοικο της κομητείας Σεντ Λούσι της κεντρικής Φλόριντα.

Η γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή, όμως λόγω της σφοδρότητας των ανέμων, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες εγκαίρως.

O Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε ζωές», κατέληξε.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβλεψε ότι η Φλόριντα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο μέγεθος των καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή