Επαφές Ουάσιγκτον – Βερολίνου για το πρόστιμο στην Deutsche Bank

Επαφές Ουάσιγκτον – Βερολίνου για το πρόστιμο στην Deutsche Bank

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για επαφές Βερολίνου – Ουάσιγκτον για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην Deutsche Bank από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενισχύοντας πάνω από τα 12 ευρώ τη μετοχή του τραπεζικού κολοσσού. Αν και η Αγκελα Μέρκελ είχε διαψεύσει δημοσίευμα του Focus προ δέκα ημερών, που την ήθελε να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για μείωση του προστίμου εις βάρος της Deutsche Bank, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Βερολίνο δήλωσαν ανώνυμα στο Reuters πως το Βερολίνο επιδιώκει «άμεση συμφωνία» για να καταφέρει η τράπεζα να ανακτήσει τις δυνάμεις της πριν από τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017. Aπό την Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Deutsche Bank πρέπει να επανεξετάσει το επιχειρηματικό μοντέλο της.

Ενα πακέτο κρατικής διάσωσης μιας εκ των διεθνών συστημικών τραπεζών θα έφερνε το Βερολίνο σε απευθείας σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ιδιαίτερα όταν η Γερμανία έχει υποστηρίξει με σθένος το bail-in των τραπεζών στην Ιταλία και στην Κύπρο και όχι τη διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων.

Επαφές γίνονται σε «όλα τα επίπεδα», είπε αξιόπιστη πηγή στο Reuters. Δεν θα αναμειχθεί, ωστόσο, άμεσα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα λάβει μέρος στη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο. «Μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις χωρίς να είναι παρών ο υπουργός Οικονομικών».

Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται, σύμφωνα με το CNBC, να ανακοινωθεί η οριστική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το ύψος του προστίμου εις βάρος της Deutsche Bank για την παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Μαζικές πωλήσεις ομολόγων δανείων είχαν πραγματοποιήσει μερικές από τις ισχυρότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οδηγώντας στην εξάπλωση της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία το 2008. Αναλυτές εικάζουν πως το πρόστιμο θα μειωθεί από τα 14 δισ. δολάρια στα 5 δισ. δολάρια, που είναι οι προβλέψεις της Deutsche Bank για τις νομικές δαπάνες. Μάλιστα, πληροφορίες του Bloomberg αποκάλυψαν πως το αρχικό πρόστιμο περιοριζόταν στα 3 δισ. δολάρια. Ομως, αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης με προϊστορία στη διαχείριση τραπεζικών υποθέσεων ανέλαβε πρόσφατα τον φάκελο της Deutsche Bank, ανεβάζοντας τη χρηματική ποινή από τα 3 δισ. στα 14 δισ. δολάρια. Τα αντίστοιχα πρόστιμα εις βάρος της Morgan Stanley και της Goldman Sachs διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. δολάρια και 5,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Το Bloomberg ανακοίνωσε, επίσης, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ομάδα εισαγγελέων που ασχολείται με την παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, έχοντας επιβάλει ήδη πρόστιμα σε πέντε τράπεζες και εξετάζοντας ανάλογες κυρώσεις εις βάρος και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Royal Bank of Scotland.

Aπό τον Ιούλιο του 2015, οπότε ανέλαβε ο Τζον Κράιαν τα ηνία της Deutsche Bank, έχουν πραγματοποιηθεί 9.000 απολύσεις και έπονται 1.000, ενώ αναμένεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή η πώληση μονάδων μόλις «κλείσει» ο φάκελος του προστίμου στις ΗΠΑ. Πάντως, η γερμανική αρχή εποπτείας των αγορών, BaFin, αποφάσισε ότι η Deutsche Bank δεν παραβίασε τους κανόνες στοχεύοντας στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος στη Ρωσία, πλην όμως διερευνώνται κάποια δάνεια που χορήγησε σε άλλες τράπεζες, όπως στη Monte dei Paschi di Siena, τα οποία παρουσίασε ως «λιγότερο ριψοκίνδυνα» στους ισολογισμούς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή