Ένταση στη Βουλή κατά την κατάθεση Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Ένταση στη Βουλή κατά την κατάθεση Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση εναντίον των παλαιών ιδιοκτητών των «παράνομων», όπως τους χαρακτήρισε, τηλεοπτικών σταθμών εξαπέλυσε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Οι παλιοί ιδιοκτήτες των -παράνομων όπως τόσες και τόσες φορές έχει κρίνει το ΣτΕ- τηλεοπτικών σταθμών, τσαλαπάτησαν το πολιτικό σύστημα και τελικά τον Ελληνα πολίτη, προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο και κυρίως την ισχύ του "καναλάρχη"», είπε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει πως «επί 27 χρόνια, στον αέρα της χώρας συντελέστηκε μια αεροπειρατεία, καθώς είχαμε τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς άδεια».

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, είπε πως αυτός «έχει περάσει όλες τις επικοινωνιακές, νομικές και πολιτικές διαδικασίες στις οποίες έχει υποβληθεί και ότι η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι τυχόν πολιτικός προσανατολισμός και τυχόν προσωπικές σχέσεις καναλαρχών δεν έκαμψαν τους κανόνες».

Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε του ρόλου της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού λέγοντας πως «έκανε άρτια δουλειά». «Είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο αυτοί οι άνθρωποι με αυτούς τους όρους», τόνισε.

Ο κ. Παππάς κλήθηκε να απαντήσει επίσης στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κοντομηνά ότι τον πλησίασε καναλάρχης της δικής του επιρροής για την εξαγορά του Alpha. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε πως είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια.

«Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία», είπε επίσης στην Επιτροπή Θεσμών ο υπουργός Επικρατείας. «Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.

Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ως «όνειδο για το πολιτικό σύστημα τη μήνυση της ΝΔ κατά παντός υπευθύνου για τις τηλεοπτικές άδειες» αλλά και «κατ' επίφαση διαγωνιστική τη διαδικασία για τον ψηφιακό πάροχο σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Παράλληλα, απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα λέγοντας πως πρέπει «να είμαστε ειλικρινείς για το αν και ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στο πολιτικό σύστημα, αν υπήρξε όφελος από την αδειοδότηση των σταθμών για το δημόσιο συμφέρον».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι ήδη έχουν εισπραχθεί 90 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για 15.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, για την αύξηση της απασχόλησης στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα «επαναπατρισμού» Ελλήνων που θα προσφέρουν στην πατρίδα. «Είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Απορρίφθηκε αίτημα της ΝΔ για ακρόαση των εμπλεκομένων στη διαγωνιστική διαδικασία

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας (11 έναντι 9) το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών των προσώπων που εμπλέκονται στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Κρίθηκε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αποδοχής της παρεμφερούς πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας, κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να απαντήσει για το θέμα, διαδικασία η οποία εξελίσσεται αυτή την ώρα.

Σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα κληθούν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης, αξιοποίησαν το γεγονός ότι υφίσταται δικαστική διαδικασία, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η ΝΔ.

Η κατάθεση Παππά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέστη δυνατή, καθώς Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη έκαναν χρήση ειδικής διάταξης του Κανονισμού της Βουλής που δίδει στην εκάστοτε μειοψηφία το δικαίωμα της υποχρεωτικής κλήσης κυβερνητικών στελεχών ή άλλων προσώπων σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακροάσεων, παρά την όποια τυχόν αντίρρηση της πλειοψηφίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή