«Η φτώχεια χτυπά γερά την Ελλάδα»

«Η φτώχεια χτυπά γερά την Ελλάδα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 10 – 15 νέα άτομα προσέρχονται καθημερινά στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης και ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποστήριξης. Εικόνα αποκαλυπτική της φτώχειας και εξαθλίωσης που θερίζει στις γειτονιές της Αθήνας και όλης της χώρας. «Το 2012 ξεκινήσαμε τον Κόμβο με 2.500 οικογένειες δικαιούχους και σήμερα έχουμε φτάσει τις 10.000 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 26.000 άτομα. Απ’ αυτά περίπου 5.000 είναι παιδιά μέχρι 15 – 16 ετών», λέει στην «Κ» η κυρία Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. «Η τάση είναι διαρκώς αυξανόμενη, όπως και οι αριθμοί των δικαιούχων. Εντυπωσιακό είναι το πώς άλλαξε και η σύνθεση. Οταν ξεκινήσαμε, το 70% ήταν μετανάστες και το 30% ελληνικής καταγωγής. Τώρα τα ποσοστά έχουν αντιστραφεί», σημειώνει η κ. Κατσούλη. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας στο Παλιό Φρουραρχείο εφοδιάζεται από προσφορές απλών πολιτών και χορηγίες εταιρειών και μοιράζει τρόφιμα (μία φορά τον μήνα), ρουχισμό (τρεις φορές τον χρόνο), είδη για τα βρέφη και τα παιδιά κ.λπ. Δικαιούχοι είναι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι είναι κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας (ατομικό εισόδημα 4.512 ευρώ), έχουν κάρτα ανεργίας ή είναι ανάπηροι.

«Η φτώχεια χτυπά γερά την Ελλάδα και στη συνέχεια χτυπά την πόρτα μας», λέει η κ. Κατσούλη. «Εδώ τα βλέπουμε όλα και συχνά τα βλέπουμε πρώτοι. Από συνταξιούχους που δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα με τις περικοπές των συντάξεων, μέχρι νέα ζευγάρια που έμειναν άνεργοι, διαθέτουν ένα σπίτι αλλά δεν έχουν τα βασικά, ούτε για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κι έρχονται στον Κόμβο».

Ενα άλλο πρόγραμμα που προσπαθεί να ανακουφίσει κάπως την ακραία φτώχεια είναι το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων, το οποίο ξεκίνησε να παρέχει τρόφιμα το 2016. Σήμερα, πάνω από 18.000 άτομα ενισχύονται στον Δήμο Αθηναίων από το ΤΕΒΑ. «Πρόκειται για δράση αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας γιατί οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ το άτομο. Μέχρι τώρα έχουν γίνει τέσσερις διανομές τροφίμων, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ προγραμματίζονται οι επόμενες», λέει στην «Κ» η κυρία Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Δήμο Αθηναίων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ακραίας φτώχειας εντοπίστηκαν στο 4ο (Κολωνός, Κάτω Πατήσια, Σεπόλια) και στο 6ο διαμέρισμα (Αγ. Παντελεήμονας, Κυψέλη). Μεταξύ των δικαιούχων οι γυναίκες είναι το 52%, ενώ ενδεικτικές είναι οι ηλικίες των δικαιούχων: Το 9% είναι μέχρι έξι ετών, το 17% από 7 έως 17 ετών, το 18% από 18 έως 34 ετών, το 17% από 35 έως 44 ετών, το 18% από 45 έως 54 ετών, το 13,5% από 55 έως 64 ετών και το 7% άνω των 65 ετών. Σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι μέχρι 17 ετών, αναδεικνύοντας πόσο έντονα πλήττει η φτώχεια τα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή