Τσίπρας: Αναγκαίες αυξήσεις στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας

Τσίπρας: Αναγκαίες αυξήσεις στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς προκάλεσε, εύλογα, συνειρμούς με την τρέχουσα επικαιρότητα, καθώς τα ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης προκαλούν εδώ και καιρό τριβές και πολιτική αντιπαράθεση με ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για παρεμβάσεις και εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα μετά την ηχηρή παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ενωση Δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν πάραυτα να διευκρινίσουν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και ορίστηκε κατόπιν αιτήματος των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων. Εξ ου και στη συνάντηση, πέραν του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, συμμετείχε ο γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τους δικαστές στο Μέγαρο Μαξίμου, φρόντισε με τις δηλώσεις του να αποσυνδέσει τη συνάντηση από τη συγκυρία και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. «Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μία εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες».

Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους δικαστικούς ότι με την πρόταση που η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί διασφαλίζεται ότι θα διατηρηθούν χωρίς μείωση οι ισχύουσες αμοιβές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην κορυφή της πυραμίδας, θα υπάρξουν και «οι αναγκαίες αυξήσεις», συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι η εν λόγω αναφορά δεν έχει σε καμιά περίπτωση πελατειακού τύπου χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, παραπέμποντας στις αποφάσεις του μισθοδικείου, τόνιζαν ότι οι δικαστικοί έχουν δικαιωθεί στο δικαστήριο αυτό και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη νομιμότητα. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, υπογράμμισε, αναφορικά με τη συγκεκριμένη προοπτική για τα μισθολογικά των δικαστών, ότι «είναι αναγκαίο να γίνει αυτό υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα πέντε χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα». Αφού, δε, αναφέρθηκε στις περιορισμένες δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής», μίλησε για «προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν». Και έκλεισε λέγοντας ότι η κυβερνητική πρόταση, η οποία δεν περιλαμβάνει καμιά ονομαστική μείωση μισθών και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών, καθώς και ενσωμάτωση επιδομάτων εκτός των επιδομάτων ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών, θα αξιολογηθεί από τους ίδιους τους δικαστικούς, από τις ενώσεις τους και από τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων με ειδικά μισθολόγια.

Απάντηση στη Ν.Δ.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού, απαντώντας στην αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς, σχολίασαν ότι πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας, ενώ ανέφεραν ότι αναλόγου περιεχομένου συνάντηση είχε ως πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς τον Δεκέμβριο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή