Η Βουλή ψήφισε τα προαπαιτούμενα μέτρα

Η Βουλή ψήφισε τα προαπαιτούμενα μέτρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο, ακόμα ένα εκ των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που προβλέπει τη «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας», ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να συγκρούεται εκ νέου μετωπικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε «πρακτικές φαυλότητας» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η δικομματική πλειοψηφία και η Ενωση Κεντρώων, «κατά» η Ν.Δ., η Χ.Α. και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Πρόκειται για ένα από τα φαιδρά νομοθετήματα μιας απερχόμενης κυβέρνησης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας, επισημαίνοντας κυρίως και μεταξύ άλλων αφενός ότι η συνταγματική πρόνοια για κοστολογημένο σχέδιο νόμου δεν τηρήθηκε, αφετέρου πως υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα ως προς τον χαρακτήρα της νέας Αρχής, επικαλούμενος και την Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που τα αναδεικνύει (αναφορικά με τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών).

«Διαχειριστήκατε με φαυλότητα την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», ήταν σε υψηλούς τόνους η απάντηση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. «Δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να μιλάμε για σεβασμό στους θεσμούς, στο Σύνταγμα και από την άλλη πλευρά τα υπουργεία να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούστηκαν, ωστόσο, και με δύο άλλες αφορμές: Η πρώτη ήταν τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά «αναπροσαρμογή της χρέωσης για το λεγόμενο Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων» – επίσης προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, διά του κ. Π. Σκουρλέτη, υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή αυτή δεν γίνεται εις βάρος του καταναλωτή, αλλά των προμηθευτών, με τη Ν.Δ., διά του κ. Κ. Σκρέκα, να υποστηρίζει πως η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής θα μεταφέρει το κόστος στους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσδοκά αύξηση εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δεύτερη αφορμή δόθηκε από ορισμένες διατάξεις του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, το περιεχόμενο των οποίων κρίθηκε από την αντιπολίτευση ως ακόμα ένα «παράθυρο» για προσλήψεις ημετέρων.

Το θέμα των «προσλήψεων», πάντως, αναμένεται να βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, στη βάση άλλου νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες υπό τον τίτλο «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή