ΑΓΟΡΑ

Το νόστιμο Κουκάκι (μέρος β')

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ

Φωτογραφίες: ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΜΑΓΑΖΙΑ, Εστιατόρια, Foodie Guide

Top choice! 

Κατεψυγμένα και τυποποιημένα

Εκτός από τα (καλά) κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, στο κατάστημα της κ. Σόνιας θα βρείτε εξαιρετικά τυριά: ανθότυρο από τα Σφακιά του Τσιτσιρίδη, κατσικίσιες γραβιέρες (ανάλατη του Τζουρμπάκη από το Ρέθυμνο και αλατισμένη του Βογιατζιδάκη), ξηρό ανθότυρο από τη Μακρακώμη, μανούρα (λευκό τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα) Σίφνου - τα δύο τελευταία συσκευασμένα. Επίσης, στακοβούτυρο, κάππαρη από τη Σύρο, αγκινάρα στο λάδι από την Κρήτη κ.ά. 

Βεΐκου 74, Τ/210 92.24.728. Aνοιχτά ώρες καταστημάτων. 

Top choice!

Σουβλάκι x3

1. Ολα στα κάρβουνα

«Ψητοπωλείο-Ολα στα κάρβουνα» γράφει η ταμπέλα, αλλά όλοι στη γειτονιά ξέρουν το σουβλατζίδικο αυτό ως «τα κορίτσια» - λόγω της κ. Ελένης και της κ. Κατερίνας που παλεύουν με τα κάρβουνα. Από τα καλύτερα σουβλάκια - ποιοτικό κρέας, αλάδωτη πίτα. Ο γύρος του (χοιρινός και κοτόπουλο) είναι εξαιρετική επιλογή. Υπάρχει πάντα και μια «διαιτητική» λύση: παϊδάκια κοτόπουλου με σάλτσα μουστάρδα. Είναι θεσμός για τη γειτονιά από τη δεκαετία του ’80, τότε που oι κυρίες έφτιαχναν σουβλάκια στα κάρβουνα σε μια γωνιακή «τρυπούλα» απέναντι, μόνο για... ορθίους. Σήμερα, ο εσωτερικός χώρος δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά διαθέτει και τραπέζια στον πεζόδρομο. Κάνουν και delivery.

Δράκου 16, Τ/210-92.25.648. Ανοιχτά καθημερινά 18.30-01.00 πλην Κυριακής. Κόστος: 2€ το τυλιχτό με κρέας.

image

2. Καλύβας

Κλασικό ψητοπωλείο που λειτουργεί από το 1993. Κάθε μέλος της οικογένειας Καλύβα έχει την ειδικότητά του. Η Ολγα τις σαλάτες, η μαμά (η κ. Ιωάννα) τα ορεκτικά, ο Θύμιος τα σουβλάκια, ο μπαμπάς τη σούβλα, ο Δημήτρης τα ψητά και ο Κώστας τα σπέσιαλ (π.χ. παϊδάκια προβατίνας). Στα ιδιαίτερα: η πίτα (αλάδωτη πάντα) σερβίρεται και με κοντοσούβλι, φρυγαδέλι και κοκορέτσι. Κάνουν και delivery.

Γεωργ. Ολυμπίου 12, Τ/210-92.31.257. Ανοιχτά κάθε μέρα 18.00-01.00. Κόστος: το τυλιχτό με κρέας 2€

3. Kalamaki bar

Σερβίρει ό,τι μπορεί να περαστεί σε καλαμάκι: χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, κεμπάπ αλλά και χαλούμι και μανιτάρια. Θα το συνοδεύσετε με σαλάτα (πολύ καλή η «Φιξ» με ρόκα, ανθότυρο, σταφίδες και πλιγούρι), πατάτες (νοστιμότατες, στη σέσουλα), πιτάκια και σος γιουρτιού ή μουστάρδας. Εχει, επίσης, μερικά νόστιμα και χορταστικά μη... σουβλιστά πιάτα - μία μερίδα χοιρινά μπριζολάκια είναι αρκετή για να χορτάσουν δύο. Μια καλή λύση για ένα απλό γεύμα σε καλή τιμή. Κάνουν διανομή κατ’ οίκον. 

Δημητρακοπούλου και Δράκου 15, Τ/211-01.71.862. Ανοιχτά Καθημερινά 12.00- 02.00. Κόστος: 15-20€ τα δύο άτομα χωρίς ποτό 

image

Green store

Το «βιολογικό» της γειτονιάς από το 2011. Λαχανικά, ψωμί και, φυσικά, τα «κλασικά»: αλεύρι, μακαρόνια, ζάχαρη, καφέδες κ.λπ. «Μου αρέσει που στη γειτονιά αυτή ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος σε σχέση με το φαγητό», μου είπε η ευγενέστατη Μαριέτα Μπαλτά, η ιδιοκτήτρια. 

Δημητρακοπούλου 57, Τ/210-92.41.842. Καθημερινά 08.30-20.30, Σάββατο 08.30-16.00. 

Top choice! 

image

Γιουμπάμπα

Café-bistrot που πήρε το όνομά του από τη μάγισσα Γιουμπάμπα της ιαπωνικής ταινίας animation «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων» του Χαγιάο Μιγιaζάκι. Ωραίος χώρος με σαλάτες, μπρουσκέτες, τάρτα ημέρας, σάντουιτς και ποικιλίες. Δοκιμάσαμε την τάρτα με πράσα, μπέικον και τυρί (πολύ νόστιμη, εξ ου και επαναλάβαμε), και την μπρουσκέτα με λιαστή ντομάτα, απάκι και αγγούρι (πολύ καλή). Δροσιστική η σπιτική λεμονάδα (2,5€). Μία φορά την εβδομάδα σερβίρουν πιάτα ιαπωνικής κουζίνας, ενώ ετοιμάζουν και άλλες γαστρονομικές εκπλήξεις από άλλες χώρες. 

Γεωργ. Ολυμπίου 2, Τ/215-52.58.800. Ανοιχτό καθημερινά 10.00-03.00. Κόστος: εσπρέσο φρέντο 2,5€, τάρτα 4€.

Οπωροπωλείο Φρουτοπία

Λειτουργεί από τη δεκαετία του ’60. Ο Γιάννης Βελονάκης (εκ Κρήτης) το έχει αναλάβει τα τελευταία 18 χρόνια. Με άποψη για το αντικείμενό του -ο ίδιος καλλιεργεί ερασιτεχνικά ένα πατρικό κτήμα στα περίχωρα της Αττικής, ενημερώνεται και σε ενημερώνει- οι πληροφορίες που μου έδωσε πέρυσι το χειμώνα μέσα σε ένα λεπτό για το μπρόκολο ρομάνο που είδα στα ράφια του ήταν απίστευτες. Διαθέτει και κάποια βιολογικά προϊόντα συσκευασμένα (όχι μόνο μαναβικής), φρεσκότατους ξηρούς καρπούς και γλαστράκια με αρωματικά.

Χατζηχρήστου 8, Τ/210-92.21.423. Aνοιχτά ώρες καταστημάτων.

Για γλυκό στη Συγγρού

image

Fresh

Με μία μπουκιά γεμίζει σοκολάτα το στόμα. Αυτή είναι η διάσημη και αγαπημένη μου σοκολατίνα Bitter. Διάσημα και τα τρουφάκια του.

Λεωφ. Συγγρού 96, Τ/211-41.12.633. Ανοιχτά: 08.00-23.00, Παρασκευή 08.00-23.30, Σάββατο 09.00-23.30, Κυριακή 09.00-23.00. 

image

Kωνσταντινίδης

Στο Κουκάκι υπάρχει ένα από τα 22 καταστήματα της αλυσίδας, που γνωρίσαμε από το (πολύ καλό) mille feuille και αγαπήσαμε για το προφιτερόλ και το παγωτό εκμέκ.

Λεωφ. Συγγρού 98, Τ/210-92.47.370. Ανοιχτά 08.00-23.00.

Top Choice!

image

Guarantee: το απόλυτο σαντουιτσάδικο

Ο ορισμός του σαντουιτσάδικου. 27 είδη τυριών (από vieux pané μέχρι γραβιέρα, chèvre, μανούρι, πεκορίνο), άλλα τόσα αλλαντικών (από spianata Καλαβρίας μέχρι προσούτο και ισπανικό χαμόν), 11 είδη ψωμιού από τους φούρνους της γειτονιάς και ποικιλία λαχανικών και αλειμμάτων στη διάθεσή σας για να φτιάξετε αυτό που επιθυμεί η καρδιά σας. Ο κ. Γιάννης, η κ. Χαρούλα και ο Γιώργος, ο γιος τους, θα σας βοηθήσουν αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε από τόσο μεγάλη ποικιλία. Στην αγαπημένη γωνιά της γειτονιάς, που λειτουργεί από το 1988, διατίθενται και χυμοί φρέσκοι, απλοί (π.χ. πορτοκάλι) ή πιο σύνθετοι, όπως ο «πράσινος» (από σπανάκι, τζίντζερ και μήλο). 

Βεΐκου 41, Τ/210-92.26.924. Ανοιχτά κάθε μέρα 10.00-17.00 εκτός από Κυριακή. Κόστος: σάντουιτς από 3€. 

image

Balcony

Στο ολοκαίνουργιο «Balcony» θα γευτείς χταπόδι με ντοματάκια Σαντορίνης και ντοματόσουπα φιλτραρισμένα από το δημιουργικό κόσκινο του σεφ Νικόλαου Φωτιάδη. Γι’ αυτό και το χταπόδι θα το λούσεις με αφρό γλυκολέμονου, ενώ θα καλύψεις τη ντοματόσουπα με σαντιγί χλωροφύλλης. Ολα αυτά με φιλικό και χαλαρό τρόπο, σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει νεοκλασική αρχιτεκτονική με αφαιρετική διακόσμηση. 

Βεΐκου 1, τηλ. 211.41.18.437. Ανοιχτά καθημερινά 11.00-02.00. Κουζίνα έως 00.00. Κόστος: 25€/άτομο. 

image

Μικρή Βενετία

Τα εγγόνια μου (2 και 5 ετών) τρελαίνονται για τις πατατούλες της (μικρές, ψημένες στο φούρνο με τη φλούδα τους, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο) και τα σουτζουκάκια σχάρας. Οι μεγάλοι προτιμάμε τα σιουφιχτά (ζυμαρικά με στακοβούτυρο και ξερή μυζήθρα) ή το στήθος κοτόπουλου με σάλτσα τυριών. Ολα αυτά, συμπληρωμένα με μερικές πίτες Καισαρείας και καλιτσούνια, αποτελούν το κλασικό οικογενειακό μας τραπέζι τα μεσημέρια της Κυριακής - όταν τρώμε έξω. Ελληνική κουζίνα και ευγενικό σέρβις σε έναν απλό μοντέρνο χώρο - εντυπωσιακή η διακόσμηση με τελάρα στον τοίχο. Α, και για να λυθούν οι παρεξηγήσεις: Βενετία είναι το όνομα της ιδιοκτήτριας και όχι η ιταλική πόλη.

Γ. Ολυμπίου 15, Τ/213-02.59.158. Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00 και Σαββατοκύριακα από τις 13.00. Κόστος: 15€/άτομο (χωρίς ποτό).

Top choice!

image

Κρεοπωλείο ο Βαγγέλης

Ο κόκορας ελευθέρας βοσκής που μου σύστησε για το περσινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (φέρνει μόνο στις γιορτές) ήταν... όλα τα λεφτά - ακόμα τον θυμάμαι. Ο κ. Βαγγέλης έχει πολύ καλά κρέατα - αυτό, θα πείτε, το περιμένει κανείς από κάθε αξιοπρεπές κρεοπωλείο. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ευγενέστατος και πανέξυπνος, είναι «φίλος» με τους πελάτες και θυμάται τις προτιμήσεις τους. Το μοσχάρι και το χοιρινό του (εξαιρετική πανσέτα) είναι από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, τα κοτόπουλα από τα Γιάννενα. Εχει όμως και αγριοκάτσικο, κουνέλι, τράγο, λουκάνικα (δικής του παραγωγής). Επίσης, πολύ καλό μπιφτέκι -και δη το γεμιστό-, κεμπάπ, ρολά. Δέχεται και κάρτες και κάνει παραδόσεις κατ’ οίκον.

Δημητρακοπούλου 61, Τ/210-92.10.224, 6948-402.444. Ανοιχτά: 07.00-21.00, Σάββατο μέχρι τις 19.00.

Top choice!

image

Bel-ray

Από τα πιο διάσημα -δικαίως- της γειτονιάς. Ομορφο μπαρ, λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2014 στο χώρο ενός παλιού πλυντηρίου-λιπαντηρίου αυτοκινήτων, εξ ου και το όνομα από τα ομώνυμα λιπαντικά. Φημίζεται για τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ του (όπως το Midori Jalisco, με Don Julio Blanco, ιαπωνικό τσάι matcha, lime, μέλι, δυόσμο και αποξηραμένο δαμάσκηνο), αλλά και για μια σειρά από «brunch» λιχουδιές, ιδιαίτερα για το Croque Madame με καπνιστό ζαμπόν, ελβετικό τυρί, μπεσαμέλ, ντομάτα και τηγανητό αυγό, αλλά και την κρεμμυδόσουπα με γαλλικές καταβολές. Ηighlight στους χυμούς του είναι αυτός με μήλο, παντζάρι, καρότο και τζίντζερ. 

Φαλήρου 88 και Ολυμπίου, Τ/213-03.26.450. Ανοιχτά καθημερινά 10.00-02.00. Κόστος: κοκτέιλ από 6€. 

image

Παντοπώλιον

Δεν είναι ακριβώς μόνο μπακάλικο, αλλά και «μπακαλοταβέρνα». Ενα μεγάλο παλιό ξύλινο τραπέζι στρώνεται για όσους θέλουν να γευτούν επιτόπου τα νόστιμα μεζεδάκια ή τα κρασιά τους. Ολα αποκλειστικά ελληνικά, είτε από τα ράφια και το ψυγείο είτε από τον πάγκο, που διαθέτει ποικιλία τυριών και αλλαντικών (από σφέλα Καλαμάτας μέχρι γραβιέρα του Γασπαράκη και από κοτόπουλο του Μουλκιώτη μέχρι πατέ μπέικον του Κασάκη). Διοργανώνουν γευσιγνωσίες ελληνικών προϊόντων. 

Δημητρακοπούλου 34 και Στρατηγού Κοντούλη, Τ/210-32.54.890. Ανοιχτά καθημερινά από τις 09.00 μέχρι τις 22.00 - και τις Κυριακές.

 Με θέα στην Ακρόπολη

Τρεις προτάσεις για καλή ελληνική κουζίνα

image

1) Μουσείο Ακρόπολης

Με μοναδική θέα που απολαμβάνετε μέσα από τις τζαμαρίες ή και στον εξώστη, το εστιατόριο (και καφέ) του Μουσείου Ακρόπολης επιμένει πεισματικά στο ελληνικό φαγητό με βάση την εποχικότητα των πρώτων υλών. Τραχανάς ολικής άλεσης από αλεύρι ζέας, με κυβάκια από παντζάρι, κατίκι Δομοκού και λουκάνικο μαύρου χοίρου από την Πιερία, και ζυγούρι από τη Βόνιτσα με χυλοπιτάκι και ξερή μυζήθρα Κρήτης είναι δύο από τις προτάσεις. Σερβίρει και πρωινό. 

Διον. Αρεοπαγίτου 15, Τ/210-90.00.915. Ανοιχτό: Δευτέρα 08.00-16.00, Τρίτη έως Πέμπτη 08.00-20.00, Παρασκευή 08.00-22.00 (κάθε Παρασκευή το εστιατόριο λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα), Σάββατο και Κυριακή 08.00-16.00. Κόστος: περίπου 15-20€/άτομο. 

image

2) Αττικός

Στη γειτονιά το ονομάζουμε το εστιατόριο της Μίνας. Οπου Μίνα η ιδιοκτήτρια, που μαγειρεύει αρκετά από τα πιάτα της γνήσιας ελληνικής κουζίνας που θα γευτείτε. Θα συναντήσετε ξένους, οικογένειες και ζευγάρια και ανθρώπους της γειτονιάς.  

Γαριβάλδη 7, Ακρόπολη, Τ/210-92.15.256. Ανοιχτά κάθε μέρα 12.00-00.00. Κυριακή κλειστά. Κόστος: 15€/άτομο (χωρίς ποτό). 

image

3) Στροφή

Νόστιμη ελληνική κουζίνα για ξένους και Ελληνες. 


image

Δυο δεκάρες η οκά

Κλασικό μαγειρείο. Μικρός χώρος, αλλά συμπαθητικός - τα φωτιστικά του είναι… σουρωτήρια και κόσκινα. Μεγάλες μερίδες, το φαγητό ειλικρινές, με μερικά πολύ καλά πιάτα (όπως η σπιτική τυροκαυτερή, ο καγιανάς με σύγλινο Μάνης και το ριζότο λαχανικών - μάλλον πιλάφι με κολοκύθι, πράσο, καρότο, πιπεριά Φλωρίνης). Κάνουν και delivery. 

Αναστασίου Ζίννη 29-31, Τ/210-92.20.583. Ανοιχτά 12.00-00.00. Κόστος: 15€/άτομο με ένα μικρό τσιπουράκι.

image

24ωρο

Ανοιχτό διαρκώς - το λέει και το όνομά του. Μαγειρευτά, σουβλάκια, πίτσες, αλλά και σούπες - πολύ καλή κοτόσουπα και πατσάς. Το ίδιο και η μαγειρίτσα - για όσους αρνούνται να συμβιβαστούν στην απόλαυσή της μόνο το Πάσχα. Και delivery (11.00-02.30). 

Λεωφ. Συγγρού 44, Τ/210-92.21.159. Κόστος: Πατσάς 6€, κοτόσουπα 6,70€, μαγειρίτσα 7,90€, βραστό 7,90€.

Μεζεδακια

Top choice!

image

Το κουτουκάκι της κ. Γιώτας Από τα «κρυμμένα μυστικά»

H κ. Γιώτα και η αδελφή της προσφέρουν σπιτικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές.Νοστιμότατο συκωτάκι γάλακτος, κολοκυθοκεφτέδες, βραστή ποικιλία σαλάτας, σπιτικές πατάτες τηγανητές! Φάγαμε πλουσιοπάροχα 4 άτομα, ήπιαμε περισσότερο από μισό κιλό τσίπουρο και πληρώσαμε 55 ευρώ. 

Βεΐκου 107, Τ/210-92.44.193, Ανοιχτά 08.00-02.00. Κόστος: 10-15€.

image

Οπως παλιά

Παραδοσιακό καφενείο το οποίο εξελίσσεται σε μεζεδοπωλείο. Κλασικοί μεζέδες (τυροκαυτερή, φάβα, τζατζίκι, χόρτα, μπακαλιάρος σκορδαλιά, πρασόπιτα, σαρδέλα στα κάρβουνα κ.λπ.) για να απολαύσετε το τσιπουράκι, το κρασί ή την μπίρα (διαθέτει μεγάλη γκάμα από ελληνικούς ζύθους). Καλές τιμές.

Βεΐκου 2, Τ/210-92.39.718. Ανοιχτά 08.00-03.00. Kόστος: εσπρέσο 2€, φαγητό 10€/άτομο. 

image

Drupes + Dripes

Ο ιδιοκτήτης του, Αρτέμης, συνιδιοκτήτης του φούρνου «Αρτοποιότης ο Τάκης» και γιος του Τάκη και της Αννας, έχει φτιάξει ένα «ψαγμένο» στέκι με καφέ και φρέσκους χυμούς. Από τη 1 το μεσημέρι και μετά, το πόστο των χυμών μετατρέπεται σε έναν γευστικό πάγκο (με αλλαντικά, τυριά και αλίπαστα) για να συνοδεύσετε κρασί και spumante - κάτι ανάμεσα σε ιταλικό απεριτίφ και τα μεζεδάκια κλασικού ελληνικού καφενείου σε κάποιο χωριό, όπως μου το περιέγραψε ο Αρτέμης. Ανοιχτό από τις 7 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα (κάποιες φορές φτάνουν έως τις 21.00). Τιμές καλές. 

Ζήτρου 20. Ανοιχτά από τις 07.00 μέχρι αργά το απόγευμα. Κόστος: δύο άτομα με 4 ποτήρια κρασί και πολλά μεζεδάκια περίπου 16€.

Διαβάστε το ά μέρος εδώ

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ