Προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα

Προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία σειρά από «διορθωτικές» κινήσεις, κάποιες ουσιαστικές και άλλες συμβολικές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την αποκατάσταση κλίματος κανονικότητας για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, έπειτα από μια έντονα συγκρουσιακή περίοδο σε πολλά μέτωπα, ορισμένα από τα οποία η ίδια η κυβέρνηση τροφοδότησε αλλά προσέλαβαν δυσανάλογα πιεστικές διστάσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας έκρινε ότι απαιτούνται ενέσεις αισιοδοξίας και ενίσχυση του φρονήματος της Κ.Ο. του και γι’ αυτό, με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, υποδέχθηκε χθες βράδυ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Μαξίμου για το αναγκαίο, από την πίεση που υφίστανται, «μασάζ».

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι διάχυτες η ικανοποίηση και η ανακούφιση για την εκτόνωση του κλίματος με την Εκκλησία. Παρά τη σαφή κυβερνητική υποχώρηση και τη συμφωνία σε διάλογο από μηδενική βάση, στο Μαξίμου επιμένουν για άρση των παρεξηγήσεων έπειτα από τη διατύπωση των ζητημάτων στην ορθή βάση τους. Σπεύδουν, δε, να προεξοφλήσουν ότι «το θέμα με την Εκκλησία έχει κλείσει».

Στις κινήσεις για αλλαγή ατζέντας εντάσσεται και η συνάντηση που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενεργοποιώντας ουσιαστικά τη διαδικασία ευρείας διαβούλευσης σε επίπεδο πολιτών και ενός εθνικής κλίμακας διαλόγου για την αλλαγή του Συντάγματος.

Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Από τον ακαδημαϊκό χώρο συμμετέχουν οι Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκόλιας, πρύτανης ΕΜΠ, οι καθηγητές Ναπολέων Μαραβέγιας, Πέτρος Παραράς, Ανδρέας Δημητρόπουλος και Νίκος Μουζέλης, από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, από τον επιχειρηματικό χώρο οι Κωνσταντίνος Μίχαλος και Αναστάσιος Τζήκας και από τον χώρο του πολιτισμού ο Γιώργος Κιμούλης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικεντρώνουν την προσοχή τους στην κοινοβουλευτική «μονομαχία» του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, την προσεχή Δευτέρα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι στο συγκεκριμένο πεδίο η κυβέρνηση διατηρεί αξιόλογο συγκριτικό πλεονέκτημα και, όπως φαίνεται, επενδύουν πολλά στη συζήτηση της Δευτέρας για να ανακτήσουν κάποιο από το χαμένο έδαφος, το οποίο και δημοσκοπικά αποτυπώνεται καθολικά, πλέον, για την κυβέρνηση αλλά και την απήχηση του ίδιου του κ. Τσίπρα. «Η διαφθορά δεν είναι το πεδίο του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μας πει τίποτα εκεί», είναι το σχετικό σχόλιο, ενώ το κλίμα που μεταδίδεται από το Μαξίμου προδιαγράφει σφοδρή σύγκρουση. Αλλωστε, και παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες και την Τράπεζα Αττικής, θεωρούν ότι ακόμη το εν λόγω πεδίο παραμένει προνομιακό για την κυβέρνηση.

Πέραν αυτών, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι πιθανότατα τη Δευτέρα θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για να τεθεί επιτακτικά το αίτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή