Ν.Δ.: Ελλοχεύει κίνδυνος θεσμικής εκτροπής

Ν.Δ.: Ελλοχεύει κίνδυνος θεσμικής εκτροπής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις θεσμικής εκτροπής λαμβάνουν, σύμφωνα με την Πειραιώς, τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης – με αιχμή τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το ΣτΕ «αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας». Παρότι η Ν.Δ. δεν έκανε ονομαστική αναφορά στον Ν. Σακελλαρίου, η προειδοποίησή της «προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές» ότι στις ευνομούμενες πολιτείες η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης «δεν μπορεί να έχει οποιονδήποτε άλλον γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων» είναι σαφής και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της Πειραιώς τόσο για τις επιπτώσεις του μίνι εμφυλίου που προκαλούν στον χώρο της Δικαιοσύνης οι κυβερνητικές παρεμβάσεις όσο και για τα τραύματα που θα αφήσει στον θεσμό η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Αγρίνιο, υπογράμμισε, με αφορμή τις εξελίξεις, ότι η Ν.Δ. είναι «θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγούν τη χώρα» και κάλεσε τους δικαστές να λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα.

Δυσφορία

Προ ημερών, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πυρήνα του κόμματός του (Πολιτική Επιτροπή) εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τη δυσφορία του για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ. Αφού, δε, έψεξε τη Δικαιοσύνη επειδή δεν αποφάνθηκε για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται άλλη καθυστέρηση. Χθες, δήλωσε ότι ο «απαράδεκτος» νόμος Παππά θα καταργηθεί. Οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αναμένεται να επαναληφθούν από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., με τις τηλεοπτικές άδειες και την προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσει τη «νέα διαπλοκή». Εξάλλου, το «προσεχώς» της Δευτέρας αναμένεται να παιχτεί σήμερα, κατά την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Ν. Παππά στην Επιτροπή Θεσμών. Εκεί, οι βουλευτές της Ν.Δ. θα αναφερθούν στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, καθώς και στα «ατοπήματα» της κυβέρνησης που αποδεικνύουν, όπως το έθετε στέλεχος του κόμματος, ότι «η σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι ανέκδοτο».

Χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση φωτογράφισε και τις ηγεσίες των τριών ανωτάτων δικαστηρίων ως συνυπεύθυνες για την εικόνα «συνδιαλλαγής» που εξέπεμψαν προς την κοινωνία συζητώντας μισθολογικά θέματα με τον πρωθυπουργό. Oπως σημείωσε η Πειραιώς, «αν ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν τους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις». Σε άλλο σχόλιό της, η Ν.Δ. απαξίωσε την «χωρίς κύρος και θεσμική υπόσταση» επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση και υπενθύμισε ότι οι σχετικές διαδικασίες αρχίζουν και τελειώνουν στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή