Σχέδια έκτακτης ανάγκης ετοιμάζουν οι βρετανικές τράπεζες λόγω Brexit

Σχέδια έκτακτης ανάγκης ετοιμάζουν οι βρετανικές τράπεζες λόγω Brexit

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτερους ρυθμούς οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, καταρτίζουν σχέδια προσαρμογής στα δεδομένα εξόδου της χώρας (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πριν από λίγες ημέρες η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να θέσει σε προτεραιότητα τον έλεγχο της μετανάστευσης κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit. Ο ιαπωνικός χρηματοεπενδυτικός όμιλος Daiwa Securities Group, του οποίου ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής βρίσκεται στο Λονδίνο, έδρασε άμεσα. Την επόμενη μέρα άρχισε να προωθεί με ταχύτερο ρυθμό τα σχέδια προσαρμογής και να έρχεται σε επαφή με αρμόδιους φορείς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Χωρίς ακόμα το ιαπωνικό ίδρυμα να διαθέτει πλήρως διασαφηνισμένο σχέδιο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το Βrexit γίνεται πιο χειροπιαστό για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι στα τέλη Μαρτίου 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.

Πρόσβαση

Βασικό αίτημα των τραπεζικών στελεχών από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως αυτή προέκυψε μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, είναι να διατηρήσουν ως έχει την πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι και οι σύμβουλοί τους επισημαίνουν, η επικοινωνία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι είναι δύσκολη. Ορισμένοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή εκείνη επισκέφθηκε τη Γουόλ Στριτ και συνομίλησε με συναδέλφους τους, αλλά με τους ίδιους δεν έκανε κάτι ανάλογο. Επίσης, στη Νέα Υόρκη μετέβη και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ για να κατευνάσει τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να δηλώσει ότι θα διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην αγορά της. Πολλές τράπεζες σχεδιάζουν το μέλλον υπό το πρίσμα μιας «επίπονης εξόδου» από την Ε.Ε. Λόγου χάριν, η Morgan Stanley εξετάζει διάφορες εναλλακτικές προσεγγίσεις επί τη βάσει του χειρότερου σεναρίου. Αυτό θα ήταν η πλήρης ρήξη της Βρετανίας με την Ε.Ε., ενώ ακόμα και οι βρετανικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα της υπομονής τους. Στελέχη της Lloyds Banking Group μελετούν τρόπους για να ιδρύσουν θυγατρική εταιρεία στην ηπειρωτική Ευρώπη, αποσκοπώντας κυρίως στο να έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών και να αναλαμβάνουν εργασίες για τρίτους.

Στο θέμα της ελεγχόμενης μετανάστευσης, τέλος, οι τράπεζες φοβούνται ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επιλογή του κατάλληλου προσωπικού. Κλαδικές ενώσεις και ορισμένες ομάδες πίεσης του Σίτι φθάνουν σε ακραίο σημείο. Προσπαθώντας να μετριάσουν τις συνέπειες των πιθανών ποσοστώσεων στη μετανάστευση, σχεδιάζουν μια ειδική «βίζα Λονδίνου», η οποία θα επιτρέπει σε πολίτες της Ε.Ε. να βρίσκουν δουλειά στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά όχι πέραν αυτής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή