Κρατικά ομόλογα 380 εκατ. στην Αττικής για άντληση ρευστότητας από τον ELA

Κρατικά ομόλογα 380 εκατ. στην Αττικής για άντληση ρευστότητας από τον ELA

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόλογα ύψους 380 εκατ. ευρώ θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να δοθούν στην Τράπεζα Αττικής για την άντληση ρευστότητας από τον ELA. Πρόκειται για τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του νόμου 3723/2008, γνωστού ως νόμου Αλογοσκούφη, και, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Αττικής Θανάση Τσάδαρη στο Reuters, «είναι μια προληπτική κίνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας».

Το σχετικό αίτημα έχει απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών προς την αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η έγκριση της οποίας, όπως αποκάλυψε η «Κ», είναι αναγκαία, ώστε να μη θεωρηθεί κρατική βοήθεια. Η ενίσχυση της ρευστότητας κρίθηκε αναγκαία μετά τις αρνητικές εξελίξεις τον τελευταίο μήνα, με συνέπεια τη μείωση των καταθέσεων. Εξάλλου, οι προσπάθειες να μεταφερθούν καταθέσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών από άλλες τράπεζες στην Αττικής δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου, οι καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,7% σε σχέση με τα τέλη του 2015, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις επηρέασαν περαιτέρω την καταθετική βάση. Την ίδια στιγμή οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις στο τέλος του εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε στο Reuters ο κ. Τσάδαρης, πρόκειται για εργαλείο το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει όλες οι ελληνικές τράπεζες. Μεταξύ αυτών και η Τράπεζα Αττικής, η οποία είχε εκδώσει ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ από το 2009, τα οποία, όπως διευκρίνισε, τα ακύρωσε όλα τον Ιούνιο, καθώς είχε αρκετά ενέχυρα. Εντούτοις η τράπεζα, που έχει δείκτη κεφαλαίων core Tier-1 στο 17,2%, βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές εκροές κεφαλαίων το τελευταίο 20ήμερο και χρειάστηκε να επέμβει, κατέληξε. Ο κ. Τσάδαρης προσέθεσε ότι το σχέδιο της τράπεζας χαίρει της απόλυτης στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά θα χρειαστεί προηγουμένως το «πράσινο φως» της Αρχής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η προσφυγή στον δανεισμό από το ελληνικό Δημόσιο δεν συνδέεται με την κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας. Οπως, άλλωστε, προβλέπει ο νόμος, η ενεργοποίηση του μηχανισμού γίνεται με την προϋπόθεση ότι η τράπεζα πληροί όλες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή