Η διαφθορά του Νότου διώχνει τους νέους

Η διαφθορά του Νότου διώχνει τους νέους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 περισσότεροι από 100.000 Ιταλοί (αύξηση 6,2% από το 2014) αποφάσισαν να εγκαταλείψουν μόνιμα τη χώρα τους, με πρώτη επιλογή προορισμού τη Γερμανία και μετά τη Βρετανία, την Ελβετία και τη Γαλλία, σύμφωνα με έκθεση του ρωμαιοκαθολικού ιδρύματος Migrantes. Το 37% ήταν νέοι από 18 έως 34 ετών. Ανάλογες επιλογές για επαγγελματική διέξοδο συνεχίζουν να κάνουν και Ισπανοί, Ελληνες και Πορτογάλοι, ενώ για όλους ανεξαιρέτως κύριες αιτίες μετανάστευσης είναι η διαφθορά και η αναξιοκρατία στην πατρίδα τους και δευτερευόντως η κρίση. Ειδικά για τους Ελληνες, το 40% των νέων που έφυγε στο εξωτερικό δήλωσε ότι ο βασικός λόγος ήταν η διαφθορά, καθώς και η έλλειψη αναγνώρισης προσόντων και προσφοράς. Η οικονομική κρίση ήταν μόλις ο δεύτερος λόγος.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ προβλέπει έξοδο της Ιταλίας τα προσεχή χρόνια από την Ευρωζώνη. Η μόνη ρεαλιστική προοπτική για να αποτραπεί η διάλυσή της είναι η δημιουργία ενός βόρειου-σκληρού και ενός νότιου-μαλακού ευρώ. Τα σχετικά ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Την έξοδο από την Ευρωζώνη τη θεωρεί αναπόφευκτη και για άλλες χώρες ο κ. Στίγκλιτς, ο οποίος εκτιμά ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται το ευρώ και οι γερμανικής έμπνευσης πολιτικές λιτότητας. «Η Ευρώπη δεν δείχνει αποφασισμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως η τραπεζική ένωση, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών», ανέφερε. «Πιστεύω πως σε ορίζοντα δεκαετίας θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Ευρωζώνη, αν και το ερώτημα είναι πώς θα μοιάζει, ενώ θεωρώ μάλλον απίθανο να έχει και τα 19 μέλη της». Αλλωστε, η Γερμανία, όπως τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος είχε στο παρελθόν συμβουλεύσει την Ελλάδα και την Πορτογαλία να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα. Τους τελευταίους μήνες έχουν επιταθεί στη Γερμανία οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πρώτον, η ΕΚΤ συνεχίζει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και ίσως την παρατείνει, δεύτερον, διαπιστώνεται χαλάρωση ως προς τις πολιτικές λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο και, τρίτον, καταγράφεται άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή