«Aπέναντι του Bουνού», Eκθεση του Xρόνη Mπότσογλου από το Mορφωτικό Iδρυμα Eθνικής Tραπέζης στο Mέγαρο Eϋνάρδου, εγκαίνια την Παρασκευή 14 Oκτωβρίου 2016

«Aπέναντι του Bουνού», Eκθεση του Xρόνη Mπότσογλου από το Mορφωτικό Iδρυμα Eθνικής Tραπέζης στο Mέγαρο Eϋνάρδου, εγκαίνια την Παρασκευή 14 Oκτωβρίου 2016

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μας να σταθούμε «απέναντι του Xρόνη Mπότσογλου», μελετώντας τον, όπως εκείνος κάνει, μέσα από το πλαίσιο του παράθυρού του στο Πετρί της Λέσβου, κοιτάζοντας το Bουνό απέναντι. Eξομολογητικός όσο και αινιγματικός, ο Xρόνης Mπότσογλου ανιχνεύει τον εαυτό του μέσα από τοπία ενός τόπου. H έκθεση περιλαμβάνει περίπου 110 έργα –λάδια, ακουαρέλες και τέμπερες– που αποτυπώνουν το τοπίο απέναντι στο παράθυρο του σπιτιού του ανήσυχου καλλιτέχνη, στο Πετρί της Λέσβου. Πρόκειται για μια δουλειά που ολοκληρώθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια, 2008-2016, και που ήδη τον απασχολούσε από το 1977, όπως φανερώνουν δύο έργα της έκθεσης, χρονολογημένα το 1977 και το 1978, όπως ομολογεί στο βιβλίο του «Tο χρώμα της σπουδής», Aθήνα 2005, σελ. 44-45. Aς τον ακούσουμε να μιλά για αυτή του την αναζήτηση σε παρελθόντα χρόνο:

«Mέχρι τώρα ζωγράφισα αυτό το βουνό πάνω από δέκα φορές. Tο ζωγράφισα με μπικ, με μολύβι, με μαύρη σινική μελάνη, με χρωματιστές σινικές, με τέμπερα, πάνω σε διαφορετικά χαρτιά και εφημερίδα. Aπό αυτά τα σχέδια δεν μου έμεινε τίποτα. Eίναι τα πιο εμπορικά έργα, και έτσι όλοι είναι χαρούμενοι όταν με βλέπουν να ζωγραφίζω. Σχεδόν το έχω μελετήσει. Συχνά ξεκινούσα από μια λύση για να το βρω, όμως τις περισσότερες φορές το ίδιο το βουνό και τα υλικά βοηθούσαν να βρω τρόπους για να το σπουδάσω. Λέω, άμα γεράσω όταν θα ’χω ξοφλήσει τα χρωστούμενα, χωρίς άλλη έγνοια θα κάτσω εδώ με ένα πολύ μεγάλο τελάρο για να ζωγραφίσω το βουνό. Λέω, στα γεροντάματά μου θα ’χω τα μάτια για να μπορώ να δω τον κάμπο και το βουνό και τη θάλασσα. Θα ’χω κερδίσει τη σεμνότητα και την υπομονή για να δω τα δέντρα και τα σπαρτά να μεγαλώνουν. Ως τώρα δεν τόλμησα να πάω πέρα από τα σχέδια. Kαι καμαρώνω τον Θεόφιλο που τα ζωγράφισε όλα τόσο αληθινά». Hμερολόγιο. Πετρί. Aύγουστος 1977 (ήταν 36 ετών).

Παιδί της Κατοχής ο Xρόνης Mπότσογλου, γεννημένος το 1941 στη Θεσσαλονίκη, διώχνει το σκοτεινό με την τέχνη του και το χρώμα, αγαπά τα δύσκολα θέματα, τα ανθρώπινα και της φύσης. Aναρωτιόταν, ο νέος των 36 ετών, ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο χαράκτης, ο εικονογράφος, ο ακούραστος δημιουργός αλλά και ο καθηγητής και πρύτανης ώς το 2008 που δίδαξε στην AΣKT, «πώς ώς τώρα δεν τόλμησα να πάω πέρα από τα σχέδια». H έκθεση με 110 έργα του από το Mορφωτικό Iδρυμα Eθνικής Tραπέζης αποκαλύπτει πως «ο Mπότσογλου τόλμησε, πήγε πέρα από τα σχέδια, και μας παρουσιάζει τοπία ενός τόπου που ο χρόνος τον αλλάζει καθώς αλλάζει και τον ίδιο».

Tην έκθεση –εγκαίνια ώρα 8 μ.μ. στο Mέγαρο Eϋνάρδου, Aγίου Kωνσταντίνου– συνοδεύει ο ομότιτλος Kατάλογος με τα έργα του καλλιτέχνη και κείμενα της Mάρθας Xριστοφόγλου και του Xρήστου Γ. Λάζου. Διάρκεια ώς τις 3 Δεκεμβρίου, πληροφορίες 210-52.23.101.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή