Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ»

Ενα «Χειρόγραφο» που αγαπήθηκε και επιστρέφει

Μετά τη συγκινητική υποδοχή από κοινό και κριτικούς, η Χάρις Αλεξίου ξανανεβαίνει στη σκηνή, στις 12 Οκτωβρίου, για μόνο 12 παραστάσεις, για να διηγηθεί και να τραγουδήσει στιγμές από τη ζωή της που η ίδια έγραψε, στη μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης. Μόνη στη σκηνή, άλλοτε μιλώντας κι άλλοτε τραγουδώντας, με το γέλιο και το δάκρυ να εναλλάσσονται, με συντροφιά ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα, η μεγάλη ερμηνεύτρια πιάνει το νήμα απ’ τα παιδικά της χρόνια έως σήμερα και μας αποκαλύπτει πώς η μικρή Χαρίκλεια απ’ τη Θήβα έγινε η Χαρούλα όλης της Ελλάδας. Εικόνες, μνήμες, λόγια που δεν έχουν ειπωθεί, στιγμές μιας ζωής, φυλαγμένα γράμματα, σημειώματα, όνειρα, εφιάλτες, προηγούμενες ζωές, έρωτες, χαμόγελα, συναυλίες, ταξίδια, οι άντρες, τα τραγούδια, ο πατέρας, η λύτρωση, τα θέλω, τα πρέπει, η γλύκα, το γέλιο, η μνήμη, το χώμα, η χαρά, το σώμα, η ψυχή, το μυαλό, η φωνή.

Το «Χειρόγραφο» θα παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεών του στην Αθήνα, θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κείμενο – ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου, σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης, σύνθεση κειμένων – επιλογή τραγουδιών: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νανούρης.

​​Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών,

Κεραμεικός. Τηλ. 211-01.32.002 – 005

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για την καινοτόμο της κεραμικής

Το Μουσείο Μπενάκη, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, γιορτάζει την έκδοση μονογραφίας αφιερωμένης στο έργο της σημαντικής κεραμίστριας Ελένης Βερναδάκη, σε επιμέλεια και κείμενα της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Αλεξάκη. Η εκδήλωση με τίτλο «Ελένη Βερναδάκη. 1095°C» θα γίνει στο κτίριο της οδού Πειραιώς στις 8 μ.μ., το αίθριο του οποίου θα κατακλυστεί από μια οπτικοακουστική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με τη συνοδεία ηλεκτρονικών μουσικών σχεδιασμών. Η Ελένη Βερναδάκη, με το ογκώδες και καινοτόμο έργο της, ανανέωσε την καλλιτεχνική κεραμική στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, δημιουργώντας εκατοντάδες κεραμικά αντικείμενα-φόρμες, δουλεύοντας πάνω σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές της κεραμικής και προεκτείνοντας την έρευνά της στο χειροποίητο καλλιτεχνικό αντικείμενο και σε άλλα υλικά. Στην έκδοση παρουσιάζεται με τρόπο επιστημονικό και σχολιάζεται εξαντλητικά αντιπροσωπευτικό δείγμα έργων από το σύνολο της καλλιτεχνικής της πορείας.

​​Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 8 μ.μ.,

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

RABBITHOLE

«Αντεροβγάλτης» σε τέσσερα επεισόδια

Είναι ευρηματικός ο τρόπος που η ομάδα Νοσταλγία και το Rabbithole παρουσιάζουν την παράσταση «Αντεροβγάλτης» σε τέσσερα θεατρικά επεισόδια, με δέκα παραστάσεις το καθένα. Το πρώτο επεισόδιο κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ενώ οι παραστάσεις του πρώτου επεισοδίου θα είναι από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21.30. Οι συντελεστές της παράστασης κάνουν λόγο για ένα έργο για το απόλυτο κακό, ένα κοινωνικό-ψυχολογικό θρίλερ με νουάρ παρακαταθήκες. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Σίμωνας, ο οποίος επίσης έχει γράψει το έργο. Η μουσική είναι του Στάθη Νταφαλιά, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Τώνιας Ράλλη, ενώ παίζει θίασος 15 ηθοποιών.

​​Γερμανικού 20, Μεταξουργείο. Προσφορές στα εισιτήρια. Για τηλεφωνικές κρατήσεις: 210-52.49.903, ώρες κρατήσεων: 10.00 – 14.00.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΛΕΜΟΝΙ»

Προσωπικά εξώφυλλα

Δεύτερη ατομική έκθεση του Κώστα Βελινόπουλου. Το βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» είναι ο φυσικός χώρος αυτής της σειράς έργων του Βελινόπουλου, αφού ο εικαστικός και σκηνογράφος δημιούργησε εκ νέου εξώφυλλα εμβληματικών βιβλίων, σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση.

​​Ηρακλειδών 22, Θησείο. Εγκαίνια Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ. Εως 19 Νοεμβρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Τραγούδα, ψυχή μου»

Aριες του Χέντελ, ερωτικά τραγούδια του Πέρσελ και φωνητική μουσική του Μπαχ ερμηνεύει στη Γερμανική Εκκλησία το Εnsemble 1619 που απαρτίζουν ο τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, η σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου και ο βιολονίστας Γιώργος Ζαχαρούδης.

​​Σίνα 66.

Σήμερα στις 8.30 μ.μ.

«ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

«Αγνωστος» Μητρόπουλος

Αγνωστα μουσικά, φιλολογικά και φωτογραφικά τεκμήρια από τις ημέρες του μεγάλου συνθέτη και μαέστρου Δ. Μητρόπουλου στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάζουν οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη και συναυλία με έργα του συνθέτη, με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

​​Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, στο κέντρο της Αθήνας

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Ρ. Φορντ στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ο διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φορντ («Καναδάς», 2014, «Η χώρα, όπως είναι», 2010) δίνει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προσκεκλημένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, της Αττικής Παράδοσης και των Εκδόσεων Πατάκη.

​​Μουσική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Στις 19.00

BLACK BOX

Αληθινή ιστορία

Η παράσταση «Το τσίμπημα της σφήκας» της Ομάδας Rapel, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του διηγήματος «Απέναντι όχθη» του Φίλιππου Φραγκούλη, παρουσιάζεται στη Σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016. Ο Γιάννης Μπισμπικόπουλος και η Μαρία Παπαφωτίου ερμηνεύουν ένα ζευγάρι που σχεδιάζει μια εκδρομή αγνοώντας τους οιωνούς που τους περικυκλώνουν απειλητικά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ισμήνη Πρωίου.

​​Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94,

Κολωνός

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

«Μια πέτρα λάθος»

Η Εταιρεία Θεάτρου «Πράξη Επτά» συνεργάζεται με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Αλβανίας στη δίγλωσση παράσταση «Μια πέτρα λάθος» σε κείμενο και σκηνοθεσία Θεόδωρου Γράμψα, που παρουσιάζεται από τις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λουίζα Τζιουβάνι, Τζένη Σταυροπούλου, Ελένη Λουντιάνα και Πένυ Παπαγεωργίου.

​​Φρυνίχου 14. Παρασκευή στις 9.15 μ.μ., Σάββατο στις 7 και 9.15 μ.μ., Κυριακή στις 8 μ.μ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή