Επιστροφή της Α1 μπάσκετ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκέντρωση του νέου πρωταθλήματος στην Α1 κατηγορία με 8 ομάδες από την περιφέρεια δεν αλλάζει κανένα αγωνιστικό δεδομένο. Τη σταθερή καθοδική τροχιά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το στάσιμο ενδιαφέρον των φιλάθλων και τη μονοπωλιακή διεκδίκηση του τίτλου από το δίπολο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Το επαγγελματικό πρωτάθλημα, που θα σηκώσει την αυλαία του το Σαββατοκύριακο για 24η χρονιά, δεν προκαλεί την παραμικρή προοπτική βελτίωσής του συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί να είναι το ίδιο έργο, με την ίδια «σκηνοθεσία» και τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Ακόμα και σε… «καθεστωτικά» πρωταθλήματα, όπως στο Ισραήλ, όπου η «ισόβια» πρωταθλήτρια Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει δει τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και πέρυσι τη Μακάμπι Ρισόν να κατακτούν τον τίτλο, στο ελληνικό πρωτάθλημα το ζευγάρι των τελικών είναι «απαγορευτικό» για περισσότερους από έναν λόγους να αλλάξει τους φιναλίστ. Με τη νέα αλλαγή στην προκήρυξη του πρωταθλήματος, οι δύο εκπρόσωποι στην Ευρωλίγκα θα διευκολυνθούν και στην πρώτη φάση των πλέι οφ, με την αφαίρεση της συμμετοχής τους και θα παίξουν απευθείας στα ημιτελικά.

Το ερώτημα που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στο νέο πρωτάθλημα είναι αν η κατάληψη της πρώτης θέσης και του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ, από τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό, κριθεί μόνο από τα αποτελέσματα ή τις διαφορές πόντων στα ντέρμπι του πρώτου και του δεύτερου γύρου ή υπάρξουν κι άλλες βαθμολογικές απώλειες –τουλάχιστον μία– για τους δύο «μονομάχους» του τίτλου στις άλλες 12 έδρες.

Στα δύο τελευταία πρωταθλήματα «χάθηκε» και αυτό το σασπένς της ήττας των «πράσινων» ή των «κόκκινων», ακόμα και σε έδρα ανταγωνιστικού αντιπάλου με μακρά παράδοση στην Α1 κατηγορία. Μπορεί ο Αρης, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ να στοχεύουν σε κάθε αγωνιστική περίοδο στην αμφισβήτηση των πρωτείων, αλλά η «ψαλίδα» δυναμικότητας παραμένει σταθερή και αντιθέτως οι τρεις συγκεκριμένες ομάδες καλούνται να δείχνουν την ωριμότητα και την εμπειρία τους σε αντίπαλες έδρες υποδεέστερων ομάδων του πρωταθλήματος, ώστε να μην έχουν κι άλλα βαθμολογικά «παραπατήματα».

Ο χάρτης του φετινού πρωταθλήματος «χαράζει» μια νέα εποχή για τις ομάδες που συμμετέχουν και αποτελεί την αποθέωση της ελληνικής περιφέρειας, αν και το ζητούμενο είναι η διάρκεια της διαμορφωθείσας εικόνας.

Από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 που οι συνοικίες της Αθήνας είχαν ομάδα-εκπρόσωπο στην Α1 κατηγορία, η περιφέρεια (ακόμα και το Λαύριο συγκαταλέγεται στην περιφέρεια Αττικής) «βγάζει κυβέρνηση» και αναγκάζει τους Ευρωπαίους εκπροσώπους (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης) να έχουν πολύ συχνά, δύο μετακινήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Τρεις ομάδες από την Πελοπόννησο (Κόροιβος, Απόλλων και Προμηθέας), ισάριθμες από τη νησιωτική Ελλάδα (Ρέθυμνο, Κολοσσός Ρόδου, Δόξα Λευκάδας) και δύο από την Εύβοια (Κύμη) και τη Θεσσαλία (Τρίκαλα), αποτυπώνουν την παρόμοια γεωγραφική κατανομή που έχουν το ιταλικό και το γαλλικό πρωτάθλημα. Η διάδοση και η απήχηση του μπάσκετ σε πόλεις χιλιάδων κατοίκων στην περιφέρεια είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος.

Οι οικονομικές αντοχές τους και η αγωνιστική δυναμικότητα που θα παρουσιάσουν αποτελούν «γρίφο» και είναι δεδομένο ότι και οι έξι εκ των οκτώ ομάδων της περιφέρειας (Κολοσσός και Ρέθυμνο έχουν λόγω εμπειρίας προβάδισμα παραμονής) έχουν ως πρώτο στόχο την εξασφάλιση της παρουσίας τους στην Α1 και την επόμενη περίοδο, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να κοιτάξουν ψηλότερα για την είσοδό τους στην πρώτη 8άδα των πλέι οφ.

Το οικονομικό ζητούμενο είναι η αποφυγή μεταφοράς χρεών από προγενέστερες περιόδους, καθώς και δημιουργίας ελλείμματος στην τρέχουσα περίοδο, λόγω άστοχων επιλογών, κυρίως στους ξένους παίκτες.

Με μοναδική εξαίρεση την ΑΕΚ που επιμένει στην επιλογή ξένου προπονητή, οι 13 πάγκοι, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης συνεχίζουν να έχουν σταθερή προτίμηση στα ελληνικά χέρια. Τα κασέ των Ελλήνων παικτών δέχονται συνεχείς μειωτικές πιέσεις, εξαιτίας του δικαιώματος χρησιμοποίησης 6 Αμερικανών στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και των… άπειρων επιλογών που υπάρχουν, έστω και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης αξίας…

Το αντιαθλητικό φάουλ

Η διαιτησία, η εφαρμογή των κανονισμών και η επιλογή «στρατοπέδου» από τους ίδιους τους ρέφερι, θα αποτελέσουν το πρώτο πεδίο τριβής της FIBA και της Ευρωλίγκας κατά την έναρξη των δύο διαφορετικών διοργανώσεων. Η συμφωνία που υπάρχει για την κοινή εφαρμογή κανονισμών θα βρίσκεται εν ισχύι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 και δεν μπορεί να γίνει καμία αυθαίρετη αλλαγή. Η Ευρωλίγκα, όμως, προχωρά στη διαφορετική εφαρμογή του αντιαθλητικού φάουλ, όπως δίδαξε ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ρίτσαρντ Στόουκς σε πρόσφατο σεμινάριο που έγινε στο Βελιγράδι και ζήτησε να καταλογίζεται ως ακραία παράβαση κάθε φάουλ, όπου ο αμυνόμενος δεν έχει πρόθεση να χτυπήσει την μπάλα (τιμωρείται με βολές και κατοχή μπάλας για τον επιτιθέμενο).

Αυτομάτως, ερμηνεύεται ότι τα φάουλ τακτικής, για να ανακοπεί ο αιφνιδιασμός μιας ομάδας, τιμωρούνται με αντιαθλητικό.

Για τη FIBA δεν υφίσταται καμία αλλαγή του συγκεκριμένου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί, ως έχει, στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και στα εθνικά πρωταθλήματα. Εφόσον, δηλαδή, δεν κινδυνεύει ο επιτιθέμενος να χάσει την ισορροπία του σε φάουλ που του γίνεται, ο διαιτητής θα καταλογίσει απλή παράβαση (δύο βολές ή επαναφορά μπάλας αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα 5 φάουλ).

Αν η Ευρωλίγκα επιμείνει στους διαιτητές που συνεργάζεται για την επέκταση της εφαρμογής του αντιαθλητικού φάουλ και η διεθνής ομοσπονδία εφαρμόσει τα ισχύοντα, με τους «δικούς» της διαιτητές, θα δημιουργηθεί σύγχυση στους παίκτες και στους προπονητές, αναλόγως με τη διοργάνωση που συμμετέχει η ομάδα τους.

Στη διαμάχη Ευρωλίγκας-FIBA, oι διαιτητές μπορεί να είναι οι πρώτες «παράπλευρες απώλειες», όπως είχε συμβεί και στο πρώτο «σχίσμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πριν από 16 χρόνια. H παγκόσμια ομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί διαιτητές που θα συνεχίσουν να «σφυρίζουν» σε παιχνίδια της Ευρωλίγκας, να διευθύνουν και αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή