Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη

Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η σφοδρή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ, αλλά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστές στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Τσίπρας μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις σε υψηλόβαθμους δικαστικούς.

Σε σημερινή της τοποθέτηση, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι έξω από τη φύση και τη δομή του δικαστικού σώματος, η δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βάσει του Συντάγματος, οι δικαστικές ενώσεις είναι οι μόνες αρμόδιες να συζητούν μισθολογικά θέματα, και όχι η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε δε πως έχει ζητήσει, όπως και οι λοιπές δικαστικές ενώσεις, συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τον Απρίλιο χωρίς να έχει λάβει απάντηση, σημειώνοντας σκωπτικά πως μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της δικαιοσύνης μπορεί να ικανοποιηθεί και το αίτημα των δικαστικών ενώσεων.

Στην αντεπίθεση οι ανώτατοι δικαστικοί

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκαν, οι επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επιχειρούν να απαντήσουν στο γιατί πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν οικονομικά θέματα των δικαστικών.

Οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων που υπογράφουν την ανακοίνωση (Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτησα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν και άλλα θεσμικά θέματα ενόψει και της αναθεώρησης του συντάγματος ενώ εξαπέλυσαν επίθεση στα πολιτικά κόμματα που άσκησαν σκληρή κριτική για την εμπλοκή τους σε συζητήσεις περί των μισθολογικών των δικαστικών.

«Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει» ανέφεραν, ενώ κατέληξαν, όσον αφορά στη επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό, πως «υπήρξε ατυχής και άστοχη».

«Βολές» και από ΔΣΑ

Δριμεία κριτική κατά των Ανώτατων Δικαστών άσκησε όμως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με τοποθέτησή του αργά το απόγευμα της Παρασκευής, τονίζοντας πως η συνάντηση «δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη». «Η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην “λύση” εκκρεμών νομικών ζητημάτων», συμπλήρωσε ο ΔΣΑ και υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή