Guardian: «Αποκλεισμός» ξένων ακαδημαϊκών από τις γνωμοδοτήσεις για το Brexit

Guardian: «Αποκλεισμός» ξένων ακαδημαϊκών από τις γνωμοδοτήσεις για το Brexit

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σε μερικούς από τους πιο επιφανείς ξένους ακαδημαϊκούς, που απασχολεί ως ειδικούς συμβούλους, ότι δε θα κληθούν να συνεισφέρουν στις διεργασίες για το Brexit, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Αιτία για την απόφαση αυτή δεν είναι παρά η έλλειψη βρετανικής υπηκοότητας.

Η είδηση προκάλεσε κατακραυγή στους ακαδημαϊκούς κύκλους με πολλούς νομικούς να αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης, αφού πιθανότατα προσβάλει τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

«Είναι εντελώς σοκαριστικό ότι η κυβέρνηση απορρίπτει εξειδικευμένες, ανεξάρτητες συμβουλές για το Brexit, επειδή κάποιος κατάγεται από άλλη χώρα», σχολίασε ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων στην Ε.Ε., Νικ Κλεγκ.

Όπως αναφέρει η Guardian, έως και εννέα ακαδημαϊκοί του London School of Economics, που ειδικεύονται σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβούλευαν το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το Brexit, ενημερώθηκαν ότι η συμβολή τους πλέον δε θα γίνεται δεκτή.

Ένας από τους ακαδημαϊκούς φέρεται να έχει διπλή υπηκοότητα, καθώς είναι πολίτης τόσο της Βρετανίας όσο και ενός άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Η ανησυχία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών συνδέεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την πιθανότητα να κοινοποιηθούν πληροφορίες ευαίσθητης φύσεως, όπως οι διαπραγματεύσεις για το άρθρο 50 και την έξοδο της χώρας και οι επακόλουθες συνομιλίες για το μέλλον των εμπορικών και άλλων σχέσεων με την Ένωση.

«Δεν κατανοώ το επιχείρημα της ασφάλειας», σχολίασε ο Στιβ Πιρς, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ, ο οποίος διατελεί κυβερνητικός σύμβουλος.

«Όποιοι και εάν είναι οι λόγοι, η κίνηση αυτή θα μεταφραστεί ως επιθετική, στενόμυαλη και ξενοφοβική», τόνισε ο ίδιος.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στα αιτήματα της Guardian για κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το LSE υπογράμμισε την προσφορά των ακαδημαϊκών του.

«Πιστεύουμε ότι οι ακαδημαϊκοί μας- ανάμεσα σε αυτούς και οι μη Βρετανοί πολίτες- διαθέτουν ιδιαίτερα πολύτιμη εξειδίκευση, που θα είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας για τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι οιεσδήποτε αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας είναι ζήτημα της βρετανικής κυβέρνησης», έγραφε η εν λόγω ανακοίνωση.

Οι Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί, που αποτελούν περίπου το 15% του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού των βρετανικών πανεπιστημίων, αντέδρασαν μάλλον με απογοήτευση.

«Για πρώτη φορά αμφισβητώ το αν έχει νόημα να συνεχίσω να εργάζομαι σε βρετανικό πανεπιστήμιο ως ένας ακαδημαϊκός που επικεντρώνεται στις πολιτικές της Ε.Ε.», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιαν Άιχορν, επιστημονικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Εδινβούργου.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή