Υπέρ πρόωρων εκλογών στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Υπέρ πρόωρων εκλογών στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018, για να μην συμπέσουν με την Αυστριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο νέο ιδιωτικό σταθμό καλωδιακής τηλεόρασης της αυστριακής εφημερίδας «΄Εστεραιχ», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως ο δημοφιλέστερος σήμερα πολιτικός στην χώρα, τόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας του, μόλις 30 χρόνων, όσο και της λαϊκιστικής πολιτικής που πρεσβεύει σε διάφορα ζητήματα και κυρίως στο προσφυγικό, όπου επικρίνεται ότι συναγωνίζεται το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αναμένεται να είναι ο επικεφαλής των υποψηφίων του Λαϊκού Κόμματος για το αξίωμα του καγκελάριου, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών θεωρείται από πολλούς ότι ανήκει σε εκείνη την πτέρυγα του Λαϊκού Κόμματος, η οποία θα προτιμούσε μία διάλυση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού του με τους Σοσιαλδημοκράτες, προωθώντας ταυτόχρονα μία μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων προηγείται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 35ο/ο, ενώ το Λαϊκό Κόμμα, υπερβαίνοντας μόλις το 20%, ευελπιστεί πως, με επικεφαλής του τον Σεμπάστιαν Κουρτς, θα μπορούσε να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη -κάτι για το οποίο αμφιβάλουν οι περισσότεροι αναλυτές- και ο ίδιος, ως καγκελάριος, να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους.

Σε μία κυβερνητική συνεργασία με τους Ελευθέρους του τότε αρχηγού τους, του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, είχε προχωρήσει το Φεβρουάριο του 2000 ο τότε αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, αναλαμβάνοντας καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης κυβέρνησης στη μεταπολεμική Αυστρία, που παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006, και που λόγω της συμμετοχής της Ακροδεξιάς -για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρώπης- της είχαν επιβληθεί αρχικά κυρώσεις από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Σε σχέση τώρα με την επόμενη Προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ, είναι γεγονός πως «πονοκέφαλο» για την Βιέννη προξενεί η επίσπευση, κατά ένα εξάμηνο, της άσκησης από την χώρα, της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που συμπίπτει με τη διεξαγωγή των επόμενων αυστριακών βουλευτικών εκλογών το Φθινόπωρο του 2018.

Εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και της ανακοίνωσης από το Λονδίνο, πως δεν επιθυμεί να ασκήσει την προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 βρετανική προεδρία στην ΕΕ, είχαν συμφωνηθεί τέλη Ιουλίου οι αλλαγές στην σειρά ανάληψης της προεδρίας, με την Εσθονία να αναλαμβάνει στη θέση της Βρετανίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Κανονικά η Αυστρία -η οποία είχε ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 1995, μαζί με τις δύο σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία και Φινλανδία- επρόκειτο να ασκήσει την τρίτη στη σειρά προεδρία της στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, έπειτα από τις δύο προηγούμενες το 1999 και το 2006.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή