Νομπέλ Ειρήνης στον Μ. Σάντος

Νομπέλ Ειρήνης στον Μ. Σάντος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΚΟΤΑ. «Δέχομαι αυτό το βραβείο στο όνομα του λαού μου που έχει υποφέρει τόσο πολύ από αυτόν τον πόλεμο» είπε χθες ο πρόεδρος της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία που πέτυχε με τους αντάρτες FARC. Η συμφωνία καταψηφίστηκε οριακά στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά η επιτροπή Νομπέλ σημείωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται.

«Ο Σάντος έφερε την αιματηρή σύγκρουση πολύ πιο κοντά σε μια ειρηνική διευθέτηση», ανέφερε η νορβηγική επιτροπή Νομπέλ. Ο Σάντος είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του σκληροπυρηνικού Αλβαρο Ουρίμπε και ήταν υπεύθυνος για σημαντικές στρατιωτικές νίκες σε βάρος των ανταρτών, υλοποιώντας το αμερικανικής έμπνευσης Plan Colombia. Η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση με την οποία εν συνεχεία επεδίωξε να κλείσει το κεφάλαιο της σύγκρουσης, αποδεχόμενος τη μετατροπή του FARC σε φυσιολογική πολιτική δύναμη εξέπληξε πολλούς.

Η ιστορική συμφωνία, μετά 52 χρόνια εμφυλίου πολέμου, επιτεύχθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου μετά τετραετείς συνομιλίες με τον επικεφαλής των ανταρτών Ροντρίγο Λοντόνο, γνωστό ως Τιμόλεον Χιμένες ή Τιμοτσένκο. Στην ερώτηση γιατί τιμήθηκε μόνο ο ένας από τους δύο υπογράφοντες την ειρηνευτική συμφωνία, η εκπρόσωπος της επιτροπής Νομπέλ είπε ότι δεν σχολιάζει υποψηφιότητες που δεν κέρδισαν το βραβείο.

«Η βράβευση λέει στους Κολομβιανούς: έχετε φθάσει πολύ μακριά για να κάνετε πίσω. Η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να εμπνεύσει τον κόσμο μας» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία και να αναζωπυρωθεί ο εμφύλιος» ανέφερε η νορβηγική επιτροπή Νομπέλ. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσουν τα δύο μέρη να σέβονται την εκεχειρία».

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Κολομβίας, Ινγκριντ Μπετανκούρ, που έζησε έξι χρόνια όμηρος των ανταρτών του FARC, δήλωσε χθες «πολύ, πολύ χαρούμενη» για τη βράβευση του Σάντος. «Μόνος του πολέμησε γι’ αυτό. Εγραψε ιστορία», είπε η Μπετανκούρ. Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι θα έπρεπε το βραβείο να αποδοθεί και στις δύο πλευρές, η Μπετανκούρ είπε συγκινημένη «Ναι. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να το πω αυτό, αλλά έτσι νομίζω».

Ο επικεφαλής του FARC συνεχάρη μέσω twitter τον Σάντος και έγραψε: «το μόνο βραβείο που θέλουμε είναι η ειρήνη, η κοινωνική δικαιοσύνη και μια Κολομβία χωρίς παραστρατιωτικούς, χωρίς αντίποινα και χωρίς ψέματα».

Στα 52 χρόνια του εμφυλίου στην Κολομβία, πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 45.000 έχουν εξαφανιστεί, ενώ 7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, καθιστώντας την Κολομβία χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων στον πλανήτη.

Εχουν περάσει 24 χρόνια από το τελευταίο Νομπέλ Ειρήνης της Λατινικής Αμερικής, με το οποίο είχε τιμηθεί η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών της Γουατεμάλας, Ριγκομπέρτα Μεντσού. Δέκα χρόνια νωρίτερα, η Κολομβία είχε τιμηθεί με το μοναδικό ώς χθες Νομπέλ, της, στη λογοτεχνία με τη βράβευση του συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Η είδηση της βράβευσης έδωσε αέρα στα πανιά των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει από την Τετάρτη μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης της Κολομβίας, ζητώντας να μην εγκαταλειφθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Υπέρ της ειρήνης τάσσονται και πολλοί εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, καθώς ο τερματισμός της εξέγερσης του FARC θα ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις στον τομέα των εξορύξεων πετρελαίου και χρυσού και της βιομηχανικής γεωργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή