Επί τάπητος η αποσυμφόρηση των νησιών Β. Αιγαίου

Επί τάπητος η αποσυμφόρηση των νησιών Β. Αιγαίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ σχεδόν 15.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι και ασφυκτιούν στα νησιά του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες η πολυαναμενόμενη συνάντηση της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου κ. Χριστίνας Καλογήρου και του δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, με κεντρικό θέμα συζήτησης το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών. Παρότι η συνάντηση ξεκίνησε στη 1 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη για τη βελτίωση της κατάστασης στη Λέσβο. Σύντομο χαιρετισμό με τους δημάρχους αντάλλαξε και ο πρωθυπουργός.

Χθες καταμετρήθηκαν 14.692 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, 60.136 συνολικά στην επικράτεια. Στη Λέσβο βρίσκονταν 5.871 άτομα (με 3.500 θέσεις), στη Χίο 4.095 άτομα (με 1.100 θέσεις), στη Σάμο (1.852 άτομα με 850 θέσεις) και στην Κω (1.883 άτομα με 1.000 θέσεις). Το προηγούμενο 24ωρο προστέθηκαν 213 πρόσφυγες, που έφτασαν στη Σάμο (158), στη Λέσβο (51) και στη Λέρο (4).

Αν οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου είναι πλέον κάτι συνηθισμένο τον τελευταίο 1,5 χρόνο, εντύπωση προκλήθηκε από τον εντοπισμό δεκάδων προσφύγων και μεταναστών σε επαρχιακούς δρόμους, καθώς και σε βραχώδη ακτή στην ανατολική Μάνη στη Λακωνία. Συνολικά 45 άτομα εντοπίστηκαν από λιμενικούς και αστυνομικούς σε διάφορα σημεία των επαρχιακών οδών των οικισμών Κοκκάλας, Κότρωνα και Νυφίου, καθώς επίσης και σε βραχώδη ακτή, μεταξύ των περιοχών Κοκκάλας και Αγίου Κυπριανού. Μετά τον εντοπισμό τους ακολούθησαν έρευνες από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, για τον εντοπισμό τυχόν άλλων προσώπων ή αγνοουμένων. Επίσης, συνελήφθη σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής 46χρονος αλλοδαπός, ο οποίος οδηγούσε ταξί και –σύμφωνα με το Λιμενικό– προσπαθούσε να μεταφέρει έξι αλλοδαπούς στην Αθήνα.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παίδων» ένα 7χρονο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν, ύστερα από πτώση του από μεγάλο ύψος στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού. Το ατύχημα συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης και το παιδί παρέμενε μέχρι χθες διασωληνωμένο. Οι γονείς του παιδιού συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου. Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό σε άλλο αξιοπρεπή χώρο έχουν μείνει στα χαρτιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή