Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε επίπεδα πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι έχει ανακάμψει τις τελευταίες δύο ημέρες το πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά τις 24 Ιουνίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι επενδυτές τείνουν να εμπιστευθούν περισσότερο τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής «μαύρου χρυσού» που δρομολογεί ο ΟΠΕΚ. Η άνοδος συνεχίζεται από την Πέμπτη το βράδυ, όταν το αργό δυτικού Τέξας έφτασε στα 50,44 δολ. το βαρέλι, ενώ χθες το απόγευμα βρισκόταν στα 50,15 δολ. το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά το Brent κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 52,07% δολ. το βαρέλι. Οπως επισημαίνει όμως το Reuters, η πραγματική κατάσταση στην παγκόσμια αγορά παραμένει σχετικά προβληματική. Η ίδια η συμφωνία για μείωση της παραγωγής ενδέχεται, άλλωστε, να προσκρούσει τώρα στις αντιδράσεις του Ιράκ, που επιμένει πως ο ΟΠΕΚ υποτιμά συστηματικά την παραγωγή του.

Ευκαιρία για επενδύσεις ο χρυσός

O χρυσός θα αποτελέσει ευκαιρία για επενδύσεις, όταν διαμορφωθεί σε επίπεδα αρκετά κάτω των 1.250 δολαρίων η ουγγιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Κατά την επενδυτική τράπεζα, όταν υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα το πολύτιμο μέταλλο, τότε πια θα προσφέρει σε όσους το προτιμήσουν έναν τρόπο να προστατεύσουν τον εαυτό τους έναντι κινδύνων που εγκυμονεί η παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και έναντι των ορίων που έχει η αποτελεσματικότητα των τραπεζών στην εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί πως η κάμψη της τιμής του χρυσού τον τελευταίο μήνα, η οποία επιταχύνθηκε αυτήν την εβδομάδα, εναρμονίστηκε με την αρχική πρόβλεψη της Goldman Sachs. Πάντως, οι αναλυτές της συνιστούν αγορές όταν υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς χθες η τιμή ήταν σχεδόν στα 1.255 δολ. η ουγγιά έναντι των 1.250 του στόχου. Αναμενόταν δε να σημειώσει τη δραστικότερη εβδομαδιαία πτώση της σε διάστημα τριετίας και πλέον. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ εξάμηνο ο χρυσός είχε εντυπωσιακή επίδοση. Εντούτοις, στη συνέχεια λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και της στάσης της Fed, η οποία ίσως αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, το ζωηρό ενδιαφέρον για τον χρυσό εξανεμίζεται σταδιακά.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των τριών κρατικών εκδόσεων χρέους κατεγράφη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε υποτονικά επίπεδα και οι σποραδικές αγορές ελληνικών ομολόγων από ξένους διαχειριστές δεν ήταν αρκετές για ν’ αλλάξουν το μίζερο κλίμα των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου ανήλθε στα 98,30 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,60%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο είχε τιμή στα 91,30 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,70%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο διαμορφώθηκε στα 71,00 λεπτά του ευρώ και η μέση απόδοση κυμάνθηκε στο 8,20%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαπραγματεύθηκε στις 818 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή