Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει ακινητοποιήσει την αγορά μετοχών

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει ακινητοποιήσει την αγορά μετοχών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδέτερες συνεδριάσεις με κυρίαρχο στοιχείο την αδιαφορία των επενδυτών πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο. Η στασιμότητα που επικρατεί στις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα και κυρίως η καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν ακινητοποιήσει την αγορά μετοχών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σ’ ένα στενό εύρος τιμών (550-575 μονάδες) που αποτελούν επίπεδα του περασμένου Ιουλίου.

Αυτή την εβδομάδα σε έκθεσή της για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Βank of America Merrill Lynch διατηρεί μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη προσέγγιση σε σχέση με τους παθητικούς διαχειριστές κεφαλαίων (Global Emerging Markets Funds) που διαπραγματεύονται στην Αθήνα. Ωστόσο ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες παραμένουν «περίπλοκες» και ο «θόρυβος» μπορεί να αυξηθεί στους τελευταίους μήνες του έτους. Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο της συγκεκριμένης έκθεσης είναι οι εισροές και εκροές κεφαλαίων και η συμμετοχή των ξένων παθητικών διαχειριστών στην ελληνική αγορά, οι οποίες έχουν πλήρως αντισταθμίσει τις εκροές των ενεργών διαχειριστών.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της εταιρείας EPFR που αναλύει η BofA Merrill Lynch, από τις αρχές του χρόνου στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή θέσεων υπέρ των αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών έναντι των ενεργών διαχειριστών κεφαλαίων. Οι ενεργοί διαχειριστές αποχωρούν από την αγορά σε όλη τη διάρκεια του έτους και τη θέση τους παίρνουν οι παθητικοί διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών.

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων το 2016 ανέρχονται σε 57 εκατ. δολάρια και οι εκροές στα 56 εκατ. δολάρια, με τα 53 εκατ. δολάρια των εισροών να αφορούν τοποθετήσεις αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών. Ο Αύγουστος αποτελεί μήνα εκροών της τάξεως των 2,4 εκατ. δολαρίων, έπειτα από τρεις μήνες συνεχών εισροών. Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των υψηλότερων εισροών, με 15,4 εκατ. δολάρια.

Η πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ξεκίνησε με θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,74% και διαμορφώθηκε στις 569,72 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 14,903 εκατ. ευρώ που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση του 2016. Είχε προηγηθεί το αρνητικό ρεκόρ τζίρου των 13,676 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της 17ης Αυγούστου 2016. Διακρίθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι μετοχές του Μυτιληναίου (3,37%), του Ελλάκτωρα (3,205), της Eurobank (3,15%) και της Grivalia Properties (2,99%).

Tην Τρίτη διατηρήθηκε το θετικό κλίμα για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε 1,66% και αναρριχήθηκε στις 579,18 μονάδες. Ο τζίρος ήταν αρκετά βελτιωμένος σε σύγκριση με τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε στα 29,992 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε ανέλθει στα 41,231 δισ. ευρώ. Υψηλότερη ημερήσια απόδοση εμφάνισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (6,72%), και ακολούθησε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας (3,80%), του Jumbo (3,60%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (3,08%).

Tην Τετάρτη οι πωλητές ήταν περισσότεροι από τους αγοραστές με στόχο να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που προέκυψαν από τις δύο πρώτες ανοδικές συνεδριάσεις του Οκτωβρίου. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 0,66% και διολίσθησε στις 575,37 μονάδες. Ο τζίρος επέστρεψε σε χαμηλά επίπεδα και έφθασε μόλις τα 23,791 εκατ. ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-2,80%), της Folli Follie Group (-2,11%) και της Eurobank (-2,09%). Mε οριακές απώλειες 0,2% έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 574,22 μονάδες. Με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή