Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτούς λογαριασμούς, εντός συγκρουσιακού κλίματος, άφησαν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως κατέστη φανερό σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας και κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης προσήλθε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς για να απαντήσει σε ερωτήσεις μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Παππάς σε όλους τους τόνους και οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο πλάνο υπερασπίστηκαν όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις πολιτικές επιλογές τους. Η αντιπολίτευση, στον αντίποδα, επανέλαβε το σύνολο των αμφισβητήσεων επί των χειρισμών της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Επικρατείας, επαναδιατύπωσε τις ενστάσεις της ως προς τις σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καλογρίτσα, και ήγειρε εκ νέου ζητήματα μη διαφάνειας των διαδικασιών. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η οποία χαρακτηρίστηκε ορισμένες στιγμές από οξύτατες φραστικές συγκρούσεις ειδικά των κ. Μ. Βορίδη και Ευ. Βενιζέλου πότε με τον κ. Παππά, πότε με βουλευτές της πλειοψηφίας και συχνά με την πρόεδρο της Επιτροπής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, φάνηκε να ανοίγει και θέμα συνέχισης της μετωπικής αντιπαράθεσης όχι απλώς στην επόμενη συνεδρίαση (αφού διακόπηκε για να συνεχιστεί με τον κ. Παππά πιθανώς τη μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς δεν πρόλαβαν να ερωτήσουν όλοι οι βουλευτές τον υπουργό Επικρατείας), αλλά και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο: Ο κ. Βορίδης, με σαφή υπανιγμό εντός της συνεδρίασης και μετά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ευθέως, κατέστησε σαφές ότι για τη Ν.Δ. ως επόμενη κυβέρνηση τίθεται θέμα διερεύνησης ακόμα και πιθανών ποινικών ευθυνών του κ. Παππά, μέσω προανακριτικής επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και όταν ο κ. Παππάς είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ότι, κατά τη γνώμη του, είναι «απολύτως ανήθικη πράξη να επιτίθεστε στα μέλη της Επιτροπής που διενήργησε τον διαγωνισμό, και να τους στοχοποιήσετε», συμπληρώνοντας «αν θέλετε πολιτικές κόντρες, “εδώ” (και έδειξε προς το πρόσωπό του), ο κ. Βορίδης σχολίασε: «Κάθε πράγμα στη σειρά του». Αργότερα και μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Βορίδης μιλούσε για την προοπτική της προανακριτικής.

Για την υπό συζήτηση-εξέταση υπόθεση, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως όλα έγιναν με άψογο τρόπο. «Η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για τον διαγωνισμό, από τον οποίο η δημοκρατία βγήκε κερδισμένη», τόνισε. Για να προσθέσει μια φράση, την οποία μάλιστα επανέλαβε πολλές φορές: «Είμαστε πια στην επόμενη μέρα. Χρειάζεται απόλυτη σύμπνοια και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα, στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Κάντε τώρα το βήμα αυτό και “σφουγγάρι”, που έλεγε και ο Σαμαράς, να ξεχάσουμε όσα δεν έγιναν τις περασμένες δεκαετίες» είπε, προκαλώντας αίσθηση, αλλά και την ένσταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Λυκούδη: «Δεν θα πάρω σφουγγάρι να σβήσω το παρελθόν για ανομία παλαιή ή και πρόσφατη – αν υπάρχει», τόνισε.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης που έλαβαν τον λόγο εστίασαν αρχικώς σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ο πλημμελής έλεγχος του «πόθεν έσχες» του κ. Καλογρίτσα, σε συνδυασμό με τις σχέσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία με το κυβερνών κόμμα, η παράκαμψη του ΕΣΡ κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης και οι πρόσφατες καταγγελίες του κ. Κοντομηνά για προσπάθεια πολιτικού επηρεασμού του τηλεοπτικού σταθμού που διαθέτει. Οι απαντήσεις του κ. Παππά στα ζητήματα αυτά, καθώς συνιστούσαν επανάληψη της γνωστής κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές από την αντιπολίτευση. «Δεν απάντησε σε τίποτα», έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ. και της Δημ. Συμπαράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή