Θέμα ΦΠΑ θέτουν οι προμηθευτές Μαρινόπουλου

Θέμα ΦΠΑ θέτουν οι προμηθευτές Μαρινόπουλου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι επιχειρήσεις – προμηθευτές εταιρειών που πτωχεύουν ή τίθενται σε εξυγίανση, θα λαμβάνουν με τη μορφή του συμψηφισμού τον ΦΠΑ τον οποίο κατέβαλαν ολόκληρο στο Δημόσιο αλλά οι ίδιες δεν τον εισέπραξαν ποτέ από τους πελάτες τους, ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Το ζήτημα έχει προκύψει με αφορμή την υπόθεση του Μαρινόπουλου, οι οφειλές του οποίου προς τους προμηθευτές «κουρεύονται», βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, κατά 50%. Τούτο πρακτικά σημαίνει το εξής για τους προμηθευτές: όταν πούλησαν προϊόντα τους στον Μαρινόπουλο εξέδωσαν τιμολόγια με όλο το ποσό και με όλο τον αναλογούντα ΦΠΑ. Οι προμηθευτές έχουν φορολογηθεί για το σύνολο του ποσού και έχουν καταβάλει ΦΠΑ επίσης για το σύνολο του ποσού. Με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί από το δικαστήριο η συμφωνίας εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, οι προμηθευτές θα λάβουν μόνο το 50% των απαιτήσεων που έχουν από την αλυσίδα, ανεξαρτήτως του εάν έχουν φορολογηθεί για το 100%.

Η ΕΣΕΕ, λοιπόν, προτείνει σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή, σε περιπτώσεις βεβαιωμένων απωλειών λόγω πτωχεύσεων πελατών, να επιτρέπεται στη συνεργαζόμενη επιχείρηση (στον προμηθευτή), η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του αναλογούντος ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιστρέφεται ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, αλλά θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός με επόμενες καταβολές.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 39β του νόμου 2859/2015 προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία έκδοσής τους. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που τίθενται από τον νόμο για τη συμμετοχή σε αυτό το προαιρετικό σύστημα είναι τέτοιες που μάλλον δεν εφαρμόζονται στην προαναφερθείσα περίπτωση, για δύο λόγους: πρώτον, στο πλαίσιο αυτό προμηθευτής και πελάτης θα πρέπει να καταγράφουν επαρκώς τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής. Δεύτερον, το σύστημα αυτό σήμαινε πρακτικά ότι μεγάλες επιχειρήσεις-κακοπληρωτές σταματούσαν τις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις που ήθελαν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή