Πόλεμος ανακοινώσεων από Τουρκία και Ιράκ

Πόλεμος ανακοινώσεων από Τουρκία και Ιράκ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση ανάμεσα στην Αγκυρα και τη Βαγδάτη, καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα αναφορικά με την παραμονή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε χθες «επικίνδυνες και προκλητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρακινού ομολόγου του, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος είχε ζητήσει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων «κατοχής» από το Βόρειο Ιράκ, προειδοποιώντας ότι η παράταση της παραμονής τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. «Τα στρατεύματά μας επιτελούν πολύ χρήσιμο έργο στο Ιράκ», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ, υποστηρίζοντας ότι μοναδική αποστολή τους είναι η αντιμετώπιση του ISIS και τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις στην περιοχή.

Η Αγκυρα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την επιχείρηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση του σιίτη Ιρακινού πρωθυπουργού με την ενεργό υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη κατάληψη της Μοσούλης, μιας κατά κύριο λόγο σουνιτικής αραβικής πόλης, από δυνάμεις στις οποίες θα κυριαρχεί το σιιτικό στοιχείο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των θρησκευτικών-εθνοτικών παθών, προκαλώντας λουτρό αίματος. Τα τουρκικά στρατεύματα, μεγάλο μέρος των οποίων συγκεντρώνεται στη βάση Μπασίκα, στα περίχωρα της Μοσούλης, εκπαιδεύουν, ενόψει της επωαζόμενης εκστρατείας, κυρίως σουνίτες Αραβες και δευτερευόντως Κούρδους μαχητές από τη γειτονική αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ.

«Οι δυνάμεις που εκπαιδεύσαμε στη βάση Μπασίκα προέρχονται από τον ίδιο τον λαό της Μοσούλης. Η συμμετοχή τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή θα απασχολήσουν τους ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσία, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακής συνόδου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή