Η Ρωσία επανεξετάζει στρατιωτικές βάσεις σε Κούβα, Βιετνάμ

Η Ρωσία επανεξετάζει στρατιωτικές βάσεις σε Κούβα, Βιετνάμ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την επανεγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στο Βιετνάμ και την Κούβα εξετάζει η Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Aμυνας Νικολάι Πανκόφ την Παρασκευή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

To 2001, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την απόσυρση του ρωσικού στρατού από τις βάσεις του στην Κούβα και το Βιετνάμ, στo πλαίσιo μιας γενικότερης στρατιωτικής υποχώρησης της Ρωσίας στα χρόνια που ακολούθησαν την παρακμή της Σοβιετικής Ενωσης, επιχειρώντας παράλληλα να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων η εξωτερική πολιτική της Μόσχας έγινε πιο αποφασιστική, οδηγώντας σε εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, κυρίως αναφορικά με ζητήματα όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία και η παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στην Aν. Ευρώπη. Ο Πανκόφ δήλωσε μόνον ότι επανεξετάζoνται οι προηγούμενες αποφάσεις κλεισίματος των βάσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ δεν προέβη σε σχόλια σχετικά με το θέμα, ενώ δεν εντοπίστηκαν Κουβανοί αξιωματούχοι για δηλώσεις.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με την Κούβα, η οποία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου προσέφερε στη Ρωσία την εγγύτερη στρατιωτική της βάση σε αμερικανικό έδαφος. «Το παγκόσμιο στερέωμα δεν είναι στατικό αλλά μεταβαλλόμενο, και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «είναι φυσικό όλες οι χώρες να επεξεργαστούν αυτές τις αλλαγές υπό το πρίσμα του εθνικού τους συμφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή