Η Samsung φέρνει χρήμα στο Βιετνάμ

Η Samsung φέρνει χρήμα στο Βιετνάμ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδύσεις της Samsung, της νοτιοκορεατικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, στο Βιετνάμ συμβάλλουν, όπως φαίνεται, στην ευημερία των κατοίκων αυτής της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας. Η αγρότισσα Νγκουγιέν Τάι Ντουνγκ έπρεπε μέχρι πριν από λίγα χρόνια να δουλεύει στους ορυζώνες και να εκτρέφει κότες για να μπορεί να επιβιώνει σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές του Βιετνάμ, την επαρχία Μπακ Νινχ. Με τον ερχομό της Samsung, η οποία πριν από επτά χρόνια έκτισε στην Μπακ Νινχ ένα εργοστάσιο κατασκευής κινητών τηλεφώνων και μπαταριών, η 57χρονη άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό. Ενοικιάζει δωμάτια σε εργαζομένους της πολυεθνικής και πουλάει διάφορα είδη καθημερινής χρήσης. Το 2016 αναμένει ότι θα έχει κέρδη περίπου 68.000 δολάρια.

Στις νέες εγκαταστάσεις της Samsung απασχολούνται 45.000 εργάτες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αγρότες. Από 2011 έως το 2015 άνοιξαν στην Μπακ Νινχ σχεδόν 2.000 νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια και το κατά κεφαλήν εισόδημα τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός κολοσσός έκτισε ακόμη δύο εργοστάσια, στην επαρχία Τάι Νγκουγιέν και στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Εχει επενδύσει, συνολικά, στο Βιετνάμ περίπου 15 δισ. δολάρια και απασχολεί 130.000 άτομα στις μονάδες της.

Στις εν λόγω περιοχές οι δρόμοι γέμισαν πούλμαν με τον λογότυπο της Samsung, ενώ αγρότες που άφησαν τη δουλειά στους ορυζώνες για μια θέση στη γραμμή παραγωγής της νοτιοκορεατικής εταιρείας είδαν και το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται αισθητά. Αμείβονταν καλά και απέκτησαν κοινωνική ασφάλιση. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι αλλάζουν τα δεδομένα στη γεωργία με τη ραγδαία εκβιομηχάνιση αυτών των περιοχών. Οσον αφορά τη μεταποίηση, πάντως, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Μπανγκλαντές και η Ινδονησία θέλουν να «κλέψουν» και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από την Κίνα, όπου πλέον το εργατικό κόστος είναι πολύ υψηλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή