Αισιοδοξία ότι στο Eurogroup θα κλείσει ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος

Αισιοδοξία ότι στο Eurogroup θα κλείσει ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον φόβο να μην προκύψει κάποια… λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι πλέον έχουν υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να εγκρίνει την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ και να κλείσει ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας εξετάζουν αν οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης (νόμος για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ κ.λπ.) συμβαδίζουν με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο. Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε η έκθεση προόδου της Κομισιόν θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης. Αντιθέτως, αν προκύψει η ανάγκη για διορθώσεις, τότε το πιθανότερο είναι το Eurogroup να εξουσιοδοτήσει το Euroworking Group να ελέγξει, έπειτα από λίγες ημέρες, αν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές και να εγκρίνει την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ένα από τα ανοικτά ζητήματα των προαπαιτούμενων μέτρων είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά Αθήνα και δανειστές είναι κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, επειδή αποτελεί ένα περίπλοκο νομικό ζήτημα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η τελική του διευθέτηση στο πλαίσιο του δεύτερου ελέγχου. Χθες, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, δήλωσε πως «σε συνέχεια της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί τώρα αξιολογούν την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτουμένων, ενώ παράλληλα διενεργούνται συζητήσεις στην Ουάσιγκτον». Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα ανακύψει κάποιο πρόβλημα και τη Δευτέρα θα κλείσει οριστικά ο πρώτος έλεγχος επί του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως εφόσον εγκριθεί η διάθεση των 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. θα κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους.

Στην Αθήνα, οι θεσμοί

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δεν έχει αλλάξει. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 17-18 Οκτωβρίου για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση αναφορικά με τα 44 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα για να ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος. Ηδη, ορισμένα από τα μέτρα αυτά έχουν γίνει (όπως η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), με αποτέλεσμα οι δράσεις που απομένουν να ανέρχονται σε περίπου 30-35. Εξ αυτών, μάλιστα, κάποιες είναι σχεδόν έτοιμες να κλείσουν, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι εύκολος. Το μεγαλύτερο θέμα έχει να κάνει με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), ενώ θα πρέπει να συμφωνηθούν και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020. Αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ακόμα στον «αέρα» ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης από το 2018 και μετά, ενώ η κυβέρνηση θα επαναφέρει στις διαπραγματεύσεις και το θέμα της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά. Επίσης, στην ατζέντα του ελέγχου περιλαμβάνονται και δράσεις για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ώστε από τις αρχές του 2017 να μπορεί να λειτουργήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή